1. NE ODUDARAJTE OD OKOLINE

Zahvaljujući sve većoj primeni i unapređenju same proizvodnje, danas se na tržištu može naći veliki broj sigurnosnih vrata različitih dezena i boja. Zahvaljujući tome, prilikom kupovine, imate mogućnost da birate vrata koja se uklapaju u okolinu i enterijer.

Iako je razumljivo da se lepe stvari istaknu, ne štrčite previše. Drugim rečima, ne privlačite previše pažnje. A, ukoliko je to jače od vas, onda birajte kvalitetna sigurnosna vrata. A kako znati izabrati kvalitet, pratite neke od sledećih saveta.

2. NE ŠTEDITE NA SIGURNOSTI

Pored boje i dizajna, sigurnosna vrata se na tržištu razlikuju i po ceni. Kompleksna izrada, kvalitetan repro materijal, sigurnosne brave i drugi pomoćni delovi utiču na krajnju cenu samih vrata.

Prilikom traženja, vodite se činjenicom da su kvalitetna sigurnosna vrata minimum duplo skuplja u odnosu na obična, sobna vrata. Stoga, budite svesni da prilikom kupovine sigurnosnih vrata, kupujete proizvod koji će tokom dugog niza godina vama i vašoj porodici pružiti osećaj mira i sigurnosti. Ne isplati se štedeti na sigurnosti.

A, kako znati da je za uložen novac dobijen i kvalitet?

3. NE BIRAJTE LAKA VRATA

Kvalitetna sigurnosna vrata izrađena su iz više slojeva. Osnovu čini čelična konstrukcija 1-2 mm debljine, koja je presvučena dekorativnim drvenim oblogama debljine oko 8mm .

Sa unutrašnje strane krilo je ispunjeno mineralnom vunom koja pruža značajnu termo i zvučnu izolaciju. Debljina krila vrata u proseku se kreće oko 60mm. Ukoliko sigurnosna vrata imaju ovu strukturu, ona ne mogu biti laka.

Da bi ovakva vrata fukcionisala, neophodno je da imaju kvalitetan i jak štok, koji je profesionalno ugrađen u otvor i snažno pričvršćen za zid. Sa druge strane, dovoljno čvrste šarke pružaju sigurnost nošenja tereta vrata, njihovo nesmetano otvaranje i funkcionisanje, kao i snažnu sigurnosnu vezu u slučaju pokušaja obijanja.

4. NE ZABORAVITE SIGURNOSNE BRAVE

Svaka sigurnosna vrata imaju i sigurnosnu bravu, međutim, upravo od kvaliteta te brave u velikoj meri zavisi i kvalitet samih sigurnosnih brava. Kako znati šta izabrati?

Bez obzira da li se odlučili za cilindar ili sefovsku (kasa) bravu, prvo pravilo je da birate proverene proizvođače (italijanske, nemačke, turske) koji će vam pružiti licenciran proizvod, rezervne delove i stalnu sigurnosnu podršku.

5. NE UGRAĐUJTE SAMI VRATA

Iako sebe ili svog prijatelja, smatrate prilično sposobnom osobom koja je vična mnogim majstorskim poduhvatima, obiđite ovu tvrdnju kada su u pitanju sigurnosna vrata.

Zašto? Činjenica je da kada kupujete sigurnosna vrata, kupujete ih iz razloga da bi vam ona pružila neophodnu sigurnost.

Znači ako načinite, po vašem sudu, malu grešku, ona može biti dovoljna za dodatni trošak. Drugim rečima, ukoliko niste dobro učvrstili štok, neadekvatno naštelovali šarke ili ista oštetili prilikom ugradnje, ne samo da nećete imati potpunu sigurnost koja vrata mogu da pruže nego ćete napraviti i štetu koja ne podleže garanciji.

Narodski rečeno „veća dara, nego mera“. Ako ste već uložili u sigurnosna vrata, dozvolite da ona i ispune svoju namenu. Birajte profesionalce.

Ovaj kratki pregled, sigurni smo, poslužiće vam u kom pravcu da se krećete prilikom izbora sigurnosnih vrata. Sve dodatne, šire informacije i savete možete pronaći i u nekim od naših tekstova na blogu.

I NE USTRUČAVAJTE se da nas kontaktirate ako imate dodatnih pitanja.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac