CILINDAR SIGURNOSNE BRAVE

Kada dodjete u situaciju da kupite sigurnosna vrata, da li zbog same svesti i želje da se dodatno osigurate i mirno spavate ili ste već, ne daj bože, imali problem sa neželjenim gostima, postavlja se pitanje koja sigurnosna vrata izabrati.

Osnovna pitanja koja vam mogu biti od koristi smo već obradili ovde. Veoma bitna stvar na koju treba da obratite pažnju jesu sigurnosne brave. Koja sigurnosna brava je ugrađena i šta možete da očekujete od nje su nezaobilazne stvari na koje treba obratiti pažnju. Postoje dve vrste sigurnosnih brava: sigurnosne cilindar brave i sigurnosne brave sa kasa(sefovskim) ključem. Da bi se pojačala sigurnost samih vrata, većina sigurnosnih vrata imaju po dve sigurnosne brave i to najčešće kombinaciju cilindar i kasa brava.

Kasa sigurnosne brave predstavljaju jak sigurnosni sistem koji zajedno sa ostalim delovima sigurnosnih vrata doprinosi velikoj otpornosti i sigurnosti vrata. Zaključavanje se vrši u najmanje tri pozicije u pravcu brave, kao i po jedna pozicija u gornji i donji deo vrata. Mana ovih brava je što se ključ može lako kopirati, te ga je neophodno zaštititi. Sa druge strane, kasa ključ je prilično velik i nepraktičan za nošenje.

Iako nije pravilo, u praksi većina kupaca se odlučuje za cilindar sigurnosne brave. Zašto je to tako? Cilindar brave imaju kodirane ključeve i svaka brava ima svoj jedinstveni set ključeva koji se ne mogu kopirati. Drugim rečima vi ste jedina osoba koja poseduje ključ za vaša vrata i nema bojazni da još neko ima isti kod ključa. Cilindar brave su praktične, imaju mali ključ koji je lakši za nošenje u odnosu na robusne kasa ključeve. Ukoliko se desi da izgubite ključ, cilindar brave se lakše mogu zameniti u odnosu na kasa brave. Naravno sa novom bravom dobijate i novi jedinstveni ključ.

Na tržištu postoje različiti tipovi cilindra čiji kvalitet zavisi od samog materijala od kojeg je izrađen, broja rotirajućih diskova, broj elemenata koji učestvuju u sistemu zaključavanja i sl. Stoga bitno je znati koji cilindar odabrati.

Na šta obratiti pažnju kod cilindar brava?

Veličina cilindra na spoljašnjoj strani vrata – budući da se većina obijanja vrši lomljenjem cilindra, neophodno je da spoljašnji deo ne prelazi više od 2mm od ravni vrata,

• Kvalitet cilindra – pored standardnog nivoa sigurnosti, neophodno je izabrati cilindar koji je otporniji na većinu provalničkih tehnika. Postoje cilindri sa ugrađenim klinovima od kaljenog čelika, izuzetno otporni na bušenje, cilindri sa tzv. antibamping klinovima, koji su otporni na obijanje jakim udarcima u cilindar, cilindri sa komplikovanim ulazom za ključ, čime se otežava ulaz provalničkog alata, …

• Zaštitna rozeta – kod običnih ulaznih vrata ploča na kojoj se nalazi kvaka i brava vrata, zabravljene su za krilo vrata sa spoljašnje strane, što kradljivcima olakšava posao. Odvrtanjem šrafova lako skidaju zaštitnu ploču, lako dolaze do cilindra i lako ulaze u stan ili kuću. Kod sigurnosnih vrata ova zaštitna ploča je zabravljena sa unutrašnje strane, što daje veću sigurnost. Međutim, najbolja varijanta je kada zaštitna metalna ploča ima dodatno pojačanje u delu oko cilindra, tzv. zaštitnu rozetu čime je dodatno zaštićen cilindar i sprečeno lomljenje brave, odnosno njeno obijanje.

Ukoliko želite da imate sigurnosna vrata koja će služiti osnovnoj svrsi: zaštiti vaše porodice, imovine, mirnijem i opuštenijem životu, birajte sigurnosna vrata sa kvalitetnim sigurnosnim bravama. Kvalitetne brave ćete pronaći kod kvalitetnih renomiranih proizvođača Mottura, Cisa, Titan, koji će vam pružiti proverene, sertifikovane modele i koji će vam uvek biti na usluzi u pogledu servisa i podrške.

Da li vi imate sigurnosna vrata? Ako ne, šta je osnovni razlog? Ako da, koja sigurnosna brava je ugrađena? Kako ste zadovoljni? Da li biste nešto menjali? Pišite nam kakva su vaša iskustva sa sigurnosnim bravama, kao i da li imate neki savet i preporuku za sve one koji planiraju da kupe sigurnosna vrata. Mi smo tu za svaki oblik sigurne saradnje.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac