KO JE MOTTURA?

Mottura je italijanska firma koja se bavi proizvodnjom i prodajom sigurnosnih brava, različitih vrsta. Brave se ugrađuju u vrata, prozore, sefove sa jednom namenom – da obezbede objekte i pruže im najbolju moguću zaštitu.

ISTORIJSKI RAZVOJ

Mottura firma je nastala u Torinu u Italiji, 1973. godine u vreme velikog italijanskog industrijskog razvoja. Na tržištu Mottura se pojavila u oblasti proizvodnje sigurnosnih proizvoda za zaštitu stambenih objekata. Par godina kasnije, fabrika se seli u industrijsko predgrađe Torina i tu nastavlja svoj dalji razvoj. Vremenom Mottura se sve više specijalizuje za proizvodnju sigurnosnih brava za stambene objekte, kućne sefove, hotelske, sefove na brodovima i sl. Zahvaljujući svom ubrzanom razvoju, tokom 90-tih godina, ona zauzima čvrsto mesto na italijanskom tržištu i postaje svojevrsni brend. Sredinom 90-tih, Mottura se okreće ka evropskom tržištu. Veliku pažnju posvećuje stalnom razvoju i pored mehaničkih, okreće se i razvoju elektronskih sistema zaštite. Godine 1999. Mottura dobrovoljno pristaje na uvođenje UNI EN ISO 9000/2000 međunarodnog standarda za upravljanje kvalitetom, pri čemu su utvrđeni zahtevi koje Mottura mora da ispuni u svom poslovanju, kako bi se uskladila sa međunarodnom priznatim normama. U XXI vek Mottura je ušla širenjem na tržištu i stvaranjem brenda svetskih razmera. Godine 2013. Mottura je otvorila ćerku firmu u Šangaju, sa ciljem širenja po kineskom i tržištu Azije.

MOTTURA PROIZVODI

SIGURNOSNI CILINDRI I KATANCI

Početkom XXI veka, Mottura je u svoj asortiman proizvoda uvrstila i sigurnosne cilindre CHAMPIONS , koji su se od starta pokazali kao veoma korisni i kvalitetni. Ovi cilindri ispunjavaju visoke norme zaštite i poseduju međunarodno priznati sertifikat 2 klase sigurnosti. Umnožavanje i kopiranje ključeva moguće je samo u ovlašćenim Mottura klubovima. Za CHAMPIONS cilindre postoji mogućnost izrade Master ključeva, odnosno izrada jednog ključa koji može istovremeno da otvara više različitih cilindara. U prevodu to bi značilo da jednim ključem otvarate ulazna vrata, sef, poštansko sanduče, kapiju, ….

KUĆNI I HOTELSKI SEFOVI

Proizvodnja sertifikovanih sefova za čuvanje dragocenosti i predmeta visoke vrednosti u kućnoj upotrebi ili hotelima i brodovima.

BRAVE ZA DRVENA I SIGURNOSNA VRATA

Brave se koriste za ugradnju u drvena vrata, klizna vrata, kapije, rešetke i blindirana(sigurnosna) vrata.

Ugradnja H brava i I brava vrši se nakivanjem na drvena vrata. Estetski ova vrata nisu baš privlačna, ali je prednost što se spoljašnjost vrata ne menja.

Ove brave veoma su značajne kod sigurnosnih vrata, kada se sistem zaključavanja ugrađuje u samo krilo vrata, čime se povećava otpornost vrata na obijanje, estetski izgled i veća sigurnosna funkcija samih vrata. H brave imaju sistem zaključavanja u tri ili pet šipova u pravcu same brave, dve vertikalne šipke i zaključavanje u okvir vrata, kao i tri fiksna zaključavanja u krilu vrata. Mottura bravama može se postići i do 11 tački zaključavanja. Sigurnosna vrata mogu imati brave sa cilindar zaključavanjem, kasa zaključavanjem ili kombinacijom oba sistema.

ELEKTRONSKE BRAVE

Elektronske i mehaničke brave tzv. Mottura X tehnologije koja proizvodi tehnološki naprednije, sigurnije i pametnije brave za zaštitu. Ovoj grupi brava pripadaju XNOVA, XMODE, XCODE, XFREE. XTRACK. Brzo, lako zaključavanje, upravljanje sistemom zaključavanja putem tastature, bežično upravljanje, aktiviranje daljinskim upravljačem, komunikacija putem očitavanja otiska prsta…. Ovim bravama otišlo se korak dalje u usavršavanju sistema zaštite.

ANTIPANIK BRAVE

Svaka javna institucija: škole, bolnice, veliki javni objekti moraju posedovati sisteme za zaštitu prilikom požara ili drugih vrsta opanosti. Jedan od načina je i ugradnja Mottura antipanik brava koja omogućava na brz i lak način otvaranje vrata. Najpoznatiji Mottura modeli su Gorila za automatsko dnevno zatvaranje i lako otvaranje u slučaju opanosti i model 86 za lako otvaranje u opasnim situacijama.

 

ZAŠTO TREBA IZABRATI MOTTURA BRAVE?

Sigurnosne brave u velikoj meri utiču na vrednost, značaj i sigurnosnu funkciju samih vrata. Mottura brave danas su jedna od najpoznatijih marki brava koje nude visok stepen zaštite. Da ne bude zabune, svaka vrata, bila ona sigurnosna ili ne, mogu se obiti. Pitanje je samo koliko je potrebno vremena za njihovo obijanje. Bilo koji provalnik kada prepozna da vrata imaju dobru sigurnosnu bravu, još ako tome dodamo i dva, tri neuspela pokušaja lomljenja brave, provalnik neće rizikovati i dugo se zadržavati na obijanju ovih vrata, brzo će potražiti neki lakši plen.
Prema podacima policije, čak 97% obijanja i neovlašćenog ulaska u stan vrši se preko ulaznih vrata. Statistika nam ukazuje na problem, a na nama je da ga rešimo.
Da li Vi posedujete neku sigurnosnu bravu? Kako ste zadovoljni? Da li ste nekada bili meta provalnika ili ste preventivno ugradili sigurnosnu? Kontaktirajte nas, podelite Vaša iskustva i savete sa drugim građanima. Ukoliko imate nekih pitanja tu smo, rado ćemo Vam odgovoriti.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac