VRSTE SIGURNOSNIH VRATA

U predhodnom tekstu naglasili smo Vam zašto izabrati sigurnosna vrata, koja je njihova osnovna funkcija, kao i koje su to dodatne funkcije sigurnosnih vrata, koje znače svakoj porodici. Kada donesete odluku za kupovinu sigurnosnih vrata, postavlja se pitanje za koji model sigurnosnih vrata se odlučiti?!

U zavisnosti od stepena zaštite, izgleda, namene i njihove upotrebe sigurnosna vrata se mogu podeliti u više vrsta.

STANDARD EN 1627

Kvalitet sigurnosnih vrata određen je zadovoljavanjem standarda EN 1627. Prema ovom standardu utvrđuje se maksimalan dozvoljen stepen deformacije sigurnosnih vrata, kao i najkraće vreme koje sigurnosna vrata treba da izdrže prilikom provale. Prema ovom standardu sva sigurnosna vrata se dele u 6 različitih kategorija. Šesta kategorija podrazumeva najbolja sigurnosna vrata sa najvišim stepenom zaštitne funkcije. Sigurnosna vrata klase 1 imaju najmanji kvalitet zaštite u odnosu na drugih 5 klasa. Ova klasa sigurnosnih vrata najčešće se primenjuje za objekte koji imaju najmanju šansu da budu obijeni i smatra se da je za njihovo obijanje potrebna fizička snaga bez dodatnih većih alata. Klasa 2 je nešto višeg stepena zaštite, dok je klasa 3 najviše zastupljena na tržištu i predstavlja viši stepen zaštite stambenih objekata. Prema utvrđenim standardima, za obijanjem ove klase vrata potrebno je veliko iskustvo lopova, jak alat, da obijanje traje minimum 20 minuta uz proizvođenje velike buke. Sve ove činjenice govore da je mala šansa da vrata ove klase budu obijena. Sigurnosna vrata klasa 5 i 6 namenjena su visoko rizičnim poslovnim objektima, kao što su banke, juvelirnice, apoteke…

KUĆA ILI STAN

U zavisnosti od toga da li su sigurnosna vrata namenjena za upotrebu i ugradnju u kuću ili stan postoje različita sigurnosna vrata. Osnovna razlika između ovih vrata je prvenstveno u vrsti materijala od kojih se prave.

Sigurnosna vrata za kuću pored sigurnosne funkcije, moraju da zadovolje i odgovarajući stepen zaštite o spoljnih uticaja (kiše, sunca, vetra), odnosno da imaju odgovarajuću termičku funkciju i toplotnu izolaciju. Kako su izložena spoljašnjim uticajima, kućna sigurnosna vrata se najčešće prave od visoko otpornih pvc materijala, aluminijuma ili punog drveta. Isto tako da bi ostvarili toplotnu izolaciju, krila su najčešće ispunjena termo panelima.

Sigurnosna vrata za stan, napravljena su većinski od metala i presvučena drvenom oblogom. Pored sigurnosne funkcije, ova vrata u stanovima predstavljaju savršenu zvučnu izolaciju, naročito ako su u stanovima koji se nalaze pored lifta ili ulaznih vrata gde je velika buka i cirkulacija ljudi. Upravo zbog funkcije zvučnog izolatora, sigurnosna vrata za stan ispunjena su kartonskim saćem ili ekstrudiranom ivericom, kao visoko zvučnim izolatorom.

ESTETIKA

Sigurnosna vrata ne samo da imaju svoju višestruku zaštitnu funkciju, nego su i značajan dekorativni element svakog životnog prostora. Prema svom izgledu, odnosno završnoj dekorativnoj obradi, postoje:

Sigurnosna vrata standardnih modela, koja se odlikuju završnom obradom u vidu oplemenjenog medijapana, koji oponaša izgled drveta (hrast, mahagoni…). Ova vrata imaju izgled običnih vrata i ne razlikuju se bitnije u odnosu na druga komšijska vrata, čime ne skrećete pažnju na sebe i manja je verovatnoća da će lopovi izabrati baš vas.

Sigurnosna vrata luksuznih modela, čija je završna obrada od hrastovog ili nekog drugog furnira na medijapan pločama, dodatno zaštićenim poliuretanskim lakom ili bojom. Ova vrsta vrata mogu biti obogaćena kombinacijom različitih materijala, pa tako imamo masivna drvena vrata, sa gvozdenim detaljima koji daju tradicionalni izgled i toplinu nekadašnjih vrata, sa ojačanim modernim sigurnosnim bravama i ostalim elementima višestruke zaštite.

Sigurnosna vrata danas na tržištu se nalaze u velikom broju različitih dezena i modernog dizajna, čime se uklapaju u sve prostore i dostupna su svakom kućnom budžetu.

Pre izbora sigurnosnih vrata, sagledajte situaciju i dobro razmislite koja vrsta sigurnosnih vrata vam je potrebna. Vodite računa prilikom izbora proizvođača, birajte proizvođače i distributere sa dovoljno dugim iskustvom koji vam uvek mogu biti na usluzi za dodatnu informaciju, deo, servis ili hitnu intervenciju.

Da li Vi posedujete neki od modela sigurnosnih vrata? Koji su bili vaši kriterijumi prilikom kupovine, odnosno na šta ste posebno obratili pažnu? Pišite nam, svako pitanje, informacija ili sugestija su uvek dobro došli nama kao proizvođačima radi poboljšanja naših proizvoda i usluge, kao i drugim kupcima koji će imati korisne smernice prilikom izbora svojih modela sigurnosnih vrata.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac