Termin štednja se toliko usadio u svakodnevni život, da njegovo svako novo poimanje može da izazove negativne komentare. Međutim, ukoliko bismo malo šire posmatrali stvari, shvatili bismo da od štednje možemo imati i koristi.

Verovatno, većina koja sada čita ove redove sa dozom ironije odgovara „Ma daj. O čemu ti?!“ Ukoliko ste još tu hajde da probamo da dođemo do pozitivne strane štednje.

Prva stvar koju treba da raščistimo jeste da štednju posmatramo ne kao „stezanje kaiša“ nego svesno sagledavanje situacije. Primera radi, prilikom kupovine nekog kućnog aparata ili bele tehnike, pored cene, sve više pažnje obraćamo i na energetski razred kome pripada izabrani aparat. Zašto?

Iz prostog razloga što nameravamo da isti koristimo duži vremenski period i veoma nam je bitno koliko će električne energije da troši. Kupovinom i skupljeg ali energetski efikasnijeg aparata uštedećemo na duže staze.

Jedna od situacija, sa kojom se svake godine iznova srećemo jeste – grejna sezona. Veoma velika i bitna stavka u budžetu svake porodice. Pitanje je uvek isto – kako se ogrejati sa što manje troškova i da li je to uopšte moguće?

Pored načina grejanja i izbora određenog energenta, veliki značaj ima i sama izolacija kuće ili stana i stanje stolarije. Ukoliko je izolacija slaba, čujete fijukanje vetra, pomeranje zavese na prozoru ili buku sa ulice, džaba su vam svi energenti ovoga sveta. Sav novac koji potrošite na grejanje, ispariće kroz prozore, a i nećete se pošteno ni ogrejati.

PVC stolarija pokazala se kao jedan od načina za rešavanje ovog problema. Stalnim usavršavanjem pvc profila, proizvodnjom novih vidova izolacionih stakala i sve većom pojavom na tržištu stvorio se dobar odnos cene i kvaliteta. Dobra izolacija, ušteda energije, estetika, dug vek trajanja, samo su neke od osobina PVC stolarije.

Sve je to lepo, ali kako doći do sredstava za obnovu stolarije? Pojam štednje energije dostigao je površinu svetskih razmera. Štednja podrazumeva – smanjivanje troškova života, smanjivanje eksploatacije i seče šuma, zaštitu prirodnih resursa i životne sredine.

Upravo iz tog razloga, većina banaka daje povoljne tzv. kredite za energetsku efikasnost namenjene za obnovu dotrajale i ugradnju nove stolarije proizvedene po greenline tehnologiji.

Na osnovu svega, postavlja se pitanje „Kakva je to pozitivna štednja, ako uzimam kredit?“ U pitanju je štednja koja će vam popraviti uslove života, štednja zbog koje nećete zažaliti, štednja koja će vam za kratko vreme vratiti uloženo i štednja od koje će koristi imati i vaša deca i unučići.

Da li vi imate PVC stolariju? Kako ste zadovoljni? Da li ste vratili uloženo? Da li ste uzeli energetski kredit? Ukoliko niste, da li biste se na osnovu vašeg iskustva upustili u kreditiranje? Pišite nam. Navedite nam vaše za i protiv PVC stolarije. Nemojte štedeti reči, jer možda će baš vaše iskustvo nekome uštedeti energiju.

Za Talaris , Snežana Trtica Graovac