Praćenjem statistike i ispitivanjem provala koje su, nažalost, postale naša svakodnevica, došlo se do nekih zanimljivih podataka. Ukoliko bi se ovim stvarima, posvetila dovoljna pažnja, postojala bi dobra šansa za buđenje svesti i stvaranje preduslova za veću sigurnost.

Ovo su neka do najčešćih pitanja koja ljudi postavljaju na forumima putem kojih žele da dobiju korisne informacije i adekvatno se zaštite. A šta je praksa pokazala, pročitajte u nastavku.

1. Kako lopovi najčešće provaljuju u kuću?

Najčešća meta su ulazna vrata. Snažnim udarcima nogom u krilo vrata, lomljenjem cilindra, bušenjem brave i sl. Ironija je što oni veoma često uopšte ne provaljuju, nego jednostavno ušetaju, jer su ulazna vrata otključana.

Pored ulaznih vrata, na drugom mestu je ulazak kroz prozor u prizemlju ili preko neobezbeđenih terasa. Dok je na trećem, ulaz kroz zadnja vrata, garaže ili podrume. Znači, neophodno je dodatno osigurati ove ulaze.

2. Šta se najviše krade?

Na prvu loptu obično pomislimo „Sve što padne šaka.“, što i nije daleko od istine. Međutim, po statistici najviše se krade novac, nakit, vredni predmeti i skupi aparati (lap-topovi, pametni televizori….). Šta raditi?

Nabaviti sef ili čuvati vrednosti na skrivenim mestima. Elektroniku čuvati dalje od prozora, vrata i drugih vidljivih mesta. Lopovi imaju malo vremena, brzo reaguju, kupe stvari i brzo napuštaju stambeni objekat. Stoga, otežajte im posao. Možda i odustano od krađe.

3. Šta privlači lopove?

Iako smo svesni da danas nema pravila i da se svako može naći na meti kradljivaca, činjenica je da su interesantniji skupoceni objekti, objekti sa nezaštićenim i lako pristupačnim terasama, kao i objekti koji nemaju vidljive znake sistema zaštite. Sa druge strane, kako postoje različite kategorije lopova, tako postoje i različite mete napada.

Sve je više slučajeva obijanja stanova koja imaju loša ulazna vrata, loše sigurnosne brave sa izbačenim cilindrima, koji se lako lome i brzo, gotovo nečujno obijaju sl. Drugim rečima, manjak pažnje i loša zaštita, signal su lopovima da krenu u akciju.

U novije vreme, lopovi su aktivni na netu, studiozno prate profile na društvenim mrežama, pa tako kada idete na godišnji odmor, suzdržite se od pozdrava i kačenja fotografija sa udaljenih destinacija. Potrudite se da taj odmor pamtite po lepim trenutcima, a ne obijenim ulaznim vratima.

4. Kako se zaštititi?

Prvo i osnovno neophodno je razviti svest o sprovođenju minimalnih i osnovnih mera zaštite – zaključavanje vrata uvek, zatvaranje prozora kada niste kod kuće, čuvanje ključa … Razmislite o ugradnji ili instaliranju nekih sistema zaštite. Danas možete pronaći najrazličitije oblike zaštite.

Od sigurnosnih kamera, raznoraznih sigurnosnih službi, sigurnosnih brava do sigurnosnih vrata itd. Pored sigurnosnih sistema, dobri komšijski odnosi su ne samo međuljudski poželjni, nego i tradicionalno pouzdani sistemi zaštite.

5. Koji sistem zaštite odabrati?

Na našem podneblju najčešće i najviše su zastupljena sigurnosna vrata, koja predstavljaju jedan od najboljih oblika zaštite. Zašto? Na tržištu postoji veliki izbor modela koji su cenovno dostupni širim narodnim masama, koja su laka i praktična za upotrebu i koja pored osnovne, sigurnosne funkcije pružaju toplotnu i zvučnu izolaciju.

Upravo ta velika ponuda može biti i problem koja sigurnosna vrata odabrati. Birajte vrata sa kvalitetnim, proverenim sigurnosnim bravama, vrata koja imaju čelična ojačanja, vrata koja imaju ateste i priznate sertifikate.

Birajte vrata od dugogodišnjih proizvođača, koji imaju profesionalnu ugradnju, hitnu servisnu službu i koji su vam uvek dostupni za svaku vrstu pomoći.

Iako vam ovo sve možda zvuči previše ozbiljno i nerealno, ali ako se malo okrenete oko sebe i pogledate sve češće naslove u novinama, krađe i presretanja na ulicama, megamarketima, obijanja automobila, shvatićete da su, nažalost, sve ove stvari veoma stvarne. Stoga razmislite o svojoj sigurnosti i poradite na tome. Miran san je najlepši san.

Ako imate nekih pitanja ili ako mislite da smo nešto zaboravili u ovom kratkom tekstu da naglasimo, budite slobodni da nas kontaktirate. Stojimo vam na raspolaganju za nove priče, odgovore i savete. Budite sigurni u to.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac