Komunicirajući sa strankama u našim prodajnim salonima, primetili smo da se većina kupaca buni oko sigurnosnih vrata modela Feri i Klasik 40 .

Zapravo kada posmatraju ova dva modela oni ne vide neku bitnu razliku, sem u ceni. Naravno, kako je cena osetljiva tema, obično se nameće pitanje da li platiti višu cenu za nešto za šta baš i niste sigurni zašto je skuplje?! Na prvi pogled sve je to isto, ali u suštini razlika postoji.

Zašto dolazi do zabune? Vrlo jednostavno. Spolja oba modela sigurnosnih vrata su ista. Krila vrata obložena su kvalitetnim dekorativnim drvenim oblogama debljine 8mm, koje mogu biti od MDF-a farbanog poliuretanskom bojom, presvučenog PVC folijom ili furnirom. I jedna i druga vrata mogu imati spoljašnju stranu u jednoj, a unutrašnju u drugoj boji, čime doprinose većoj kreativnosti i lakšem uklapanju u prostor.

Oba modela nemaju pervajz lajsne, tako da se veoma lako uklapaju u sve zidarske otvore i to sa unutrašnje ili spoljašnje strane otvora. 3D šarke su im zajednička osobina, koja u velikoj meri utiče na fino štelovanje vrata, bolju zaptivenost i veću sigurnost.

Iza drvenih oplata, sa unutrašnje strane krila, nalazi se sloj staklene vune debljine 5cm, koja u velikoj meri doprinosi toplotnoj i zvučnoj izolaciji. Idući dalje u unutrašnjost samih vrata, stižemo do čelične konstrukcije koja u osnovi predstavlja razliku između ove dve vrste vrata.

2 OSNOVNE RAZLIKE IZMEĐU FERI I KLASIK 40 SIGURNOSNIH VRATA

• Feri vrata imaju čelični štok debljine 1,2mm, dok je kod Klasik 40, čelični štok debljine 1,5mm,
• Feri model ima Tursku cilindar sigurnosnu bravu sa setom od pet ključeva koja zaključava vrata u 3 pozicije iz same brave. Model Klasik 40 u svojoj osnovi ima Italijansku „CR“ sigurnosnu bravu sa kasa (sefovskim) ključem koja obezbeđuje zaključavanje u 6 pozicija( 4 u pravcu same brave i po 1 u gornji i donji štok vrata).

Međutim, model Klasik 40, ima mogućnost da postojeću kasa bravu zameni ugradnjom cilindar sigurnosne brave, koje su se, kako smo u tekstu objasnili, pokazale boljim. Zašto je to tako? Cilindar sigurnosne brave su praktičnije za svakodnevnu upotrebu – ključ je manji, svaka brava ima 5 primeraka, a ukoliko je neophodno menjati celu bravu mnogo je jednostavnija i lakša demontaža u odnosu na kasa ključ.

Ukoliko se već „lomite“ koji model od ova dva uzeti, udubljivanjem u suštinu same konstrukcije, dolazimo do manje prednosti u korist modela Klasik 40. Iako su u pitanju 2 razlike između ova dva modela, naglašavamo da iste nisu ključne i da oba modela zadovoljavaju visok stepen otpornosti. Iz iskustva znamo da obično u izboru presudi sigurnosna brava, odnosno da li ste više za italijanski ili turski sistem sigurnosne brave.

Koja vrata bi bila vaš favorit? Zašto tako mislite? Pišite nam ukoliko niste baš razumeli razliku između ova dva modela ili šta vas muči po pitanju istih. Budite slobodni da iznesete vaša zapažanja. Ne brinite mi uvek poštujemo razlike u mišljenju.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac