Prošlog vikenda moji ukućani i ja bili smo na jednom rođendanu. Dok su klinci uživali u igri, u taboru starijih povela se tema o cenama nekretnina u gradu. Kako je jedna porodica bila u fazi kupovine stana, došlo je do polemike da li je i koliko novca potrebno uložiti u stan, ako je u pitanju stara gradnja.

U nabrajanju eventualnih većih troškova, posebno su se zadržali na temi stolarije, koja bi, kako je zima na pomolu, trebalo beprekorno da funkcioniše.

Kako znati kada je krajnje vreme za zamenu prozora, svi su se pitali? U narednim redovima izdavajamo vam neke od mera predostrožnosti, kao i sigurne znake kada da se oprostite od stare stolarije.

1. Ukoliko u svom stanu ili kući imate drvenu stolariju više puta u toku godine proveravajte okvir i prozorska krila sa svih strana, ne bi li uočili neka eventualna oštećenja od vode ili insekata.
2. Posebnu pažnju posvetite proveri spoljašnjih delova prozora, posebno donjih, koji su najviše izloženi kiši, snegu, suncu,….
3. Sa unutrašnje strane proverite da li negde oko prozora ili na plafonu ima vlage, da li negde curi kada pada kiša ili sneg ,
4. Da li postoje prepreke prilikom zatvaranja i otvaranja prozora, odnosno da li okovi, kao bitni elementi sigurnosti, normalno funkcionišu.
5. Proverite staklo, da li čvrsto stoji , da li ima gita oko njega i u kakvom je stanju i sl.

SIGURNI ZNACI DA JE POTREBNA ZAMENA STOLARIJE

1. Ispupčenja i pukotine na okviru i krilu prozora koje je nemoguće popraviti farbanjem ili sitnim stolarskim intervencijama,
2. Stvaranje udubljenja prilikom pritiska rukom na okviru ili krilu prozora, znak je da prozor truli i da nema popravke,

3. Kod dvostrukih prozora pojava zamagljenja, znak je da prozori ne dihtuju dobro, odnosno propuštaju vazduh,
4. Velika buka u stambenom prostoru i pored zatvorenih prozora,
5. Nemogućnost zagrevanja, odnosno hlađenja u zimskom i letnjem periodu godine.

Danas, kako živimo u vremenu velikih energetskih troškova, mnogo je veći troškak imati dotrajalu stolariju, nego ugraditi novu. Statistički gledano najveći procenat energije odliva se preko stakla, što je i logično budući da staklo čini najveći deo prozora. Stoga, sve činjenice upućuju na novu stolariju.

Kao adekvatna zamena drvenoj stolariji, najviše su u upotrebi aluminijum i PVC stolarija. Na našim prostorima više je u upotrebi PVC stolarija, kao stolarija za čiju ugradnju su potrebna manja početna sredstva, a čija energetska efikasnost je daleko bolja u odnosu na aluminijum stolariju.

Ako se malo poigramo rečima i vratimo na naslov teksta, kalendarski gledano jesen je idealno vreme za zamenu stolarije. Optimalne temperature nude idealne uslove za pravilnu i profesionalnu ugradnju PVC stolarije i adekvatnu zaštitu i uštedu energije za mesece koji dolaze.

Kakva je situacija sa vašom stolarijom? Da li ste razmišljali o ugradnji nove? Šta vas sprečava? Ukoliko su finansije u pitanju, da li znate da banke daju tzv „kredite za energetsku efikasnost„ kojima pružaju povoljne uslove otplate za ugradnju PVC stolarije? Ako ste u nedoumici šta da radite ili imate nekih pitanja, sada je pravo vreme da nas kontaktirate. Stojimo vam na raspolaganju.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac