ROLETNE – ZNAČAJ I PODELA

U vremenu u kome živimo, orijentisani na svakodnevne obaveze, veoma često nemamo vremena da obratimo pažnju na neke obične stvari koje se nalaze oko nas. Primera radi, da li ste primetili da većina prozora u vašem okruženju ima roletne? Predpostavljam da većini Vas sada kroz glavu prolazi „Roletne? Šta sa roletnama? Šta tu ima da se primećuje?! One se podrazumevaju.„

U pravu ste. Za razliku od vremena pre pet, šest decenija kada su roletne imale najviše estetsku funkciju i predstavljale dodatno trošenje novca, danas je sasvim normalno da svaki prozor ima roletnu. Iako finansijski možda baš i nismo puno uznapredovali u odnosu na naše pretke, danas bez pogovora izdvajamo dodatna sredstva za ugradnju roletni. Glavni razlog toga je svakako promena klimatskih prilika, njihova zaštitna funkacija i naša težnja da smanjimo potrošnju energije. Drugim rečima roletne danas imaju višestruki značaj:

• Zaštita od atmosferskih (ne)prilika – kiše, vetra, grada,
• Toplotna izolacija – zaštita od sunčevih zraka i prekomerne toplote. Sa druge strane, u toku zime, roletne sprečavaju odliv toplote kroz prozorska okna koja se kreće i do 40%,
• Zvučna izolacija – spuštene roletne u velikoj meri sprečavaju prolaz buke iz spoljašnje sredine,
• Regulisanje svetlosti – od pomenutih sunčevih zraka ili ulične rasvete,
• Zaštitna funkcija -zajedno sa prozorima, roletne doprinose sprečavanju provala i nasilnog ulaska u objekat ili prostoriju. Takođe, roletne rade u korist intime i zaštite od neželjenih pogleda,
• Estetika – prostora ili objekta kome pripadaju jedna je od bitnih funkcija kojoj se poklanja posebna pažnja.

U zavisnosti od načina ugradnje, roletne mogu biti:
unutrašnje – kada predstavljaju sastavni deo prozora,
spoljašnje – kada su ugrađene sa spoljašnje strane prozora, a veoma često kao naknadna ugradnja na već postojeću stolariju.

Prema načinu otvaranja mogu biti na na gurtnu (što je i najčešće), na kurblu ili automatsko daljinsko otvaranje.

Prema materijalu, od koga su napravljene, roletne mogu biti : drvene, pvc i aluminijumske.

Kao i u slučaju sa samom stolarijom, ekonomski najisplativije i najpraktičnije su PVC roletne.

Zašto izabrati PVC roletne?

• Veoma su otporne su na vetar, vlagu, sunce, mehanička oštećenja,
• Lake su i tihe za upotrebu,
• Lako se moniraju,
• Dugog su veka trajanja,
• Kao i sve roletne, PVC roletne utiču na toplotnu, zvučnu izolaciju, svetlosnu regulaciju i zaštitnu funkciju od neželjenih gostiju i neželjenih pogleda,
• Cenovno su pristupačnija u odnosu na druge materijale,
• Na tržištu postoji veliki izbor različitih modela koji uklapaju u sve prostore i utiču na lepši izgled prozora i objekata čiji su deo.

Naravno pored prednosti PVC roletne imaju i svoje mane: slabije su u odnosu na aluminijumske roletne, te ih je najbolje koristiti za prozore i vrata manjih dimenzija. Primera radi, ukoliko su vam potrebne roletne za veće površine (veća balkonska vrata) koristite se alumunijumske roletne, koje će biti najbolja opcija za vas.

Prillikom ugradnje roletni, vodite računa od koga ih poručujete. Ovo se posebno odnosi ukoliko ih naknadno ugrađujete u postojeću stolariju. Birajte firma sa iskustvom, montažom, garancijom i servisnom podrškom.

Kada ste završili sa kupovinom i ugradnom PVC roletni, imate mogućnost da u situacijama da vam „padnu roletne“ u toku radne nedelje, spustite roletne u vašem omiljenom prostoru, resetujte se na kratko i vratite izgubljenu energiju.

Da li vi imate roletne na vašim prozorima? Da li su oduvek bile tu? Koji je osnovni razlog njihove ugradnje? Pišite nam vaša iskustva i vaše predloge, biće nam drago da objavimo vaše komentare. Ukoliko imate nekih pitanja, ne krijte se iza roletni, budite slobodni i pitajte, kao i uvek stojimo vam na raspolaganju.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac