SASTAV SIGURNOSNIH VRATA

Pri samom spomenu termina sigurnosna vrata, često prva misao bude glomazna, teška i na izgled nimalo privlačna konstrukcija. Takva misao nije nimalo čudna, budući da smo većinu takvih vrata viđali u akcionim filmovima, gde im je osnovna svrha bila zaštita važnih rezidencijalnih i poslovnih objekata.

Danas kako živimo u vremenu, gde je sigurnost običnog građanina svedena na minimum, sigurnosna vrata su postala nužna potreba.

U toku svog razvojnog perioda, ova vrata su se menjala kako bi bila praktičnija i pristupačnija širim narodnim masama. Pa tako danas na tržištu možemo pronaći sigurnosna vrata od različitog materijala: aluminijuma, kovanog gvožđa, čelika, koja u suštini imaju i različit stepen zaštite.

U praksi kao dobra, kvalitetna sigurnosna vrata, pokazala su se vrata izrađena od čelika. Čelična sigurnosna vrata, kao i svaka druga vrata imaju svoje osnovne delove, a to su : štok, krilo vrata i okovi (sigurnosna brava i šarke).

Štok vrata se izrađuje od profilisanog lima debljine od 1,2mm pa naviše. Preko lima postavljena je plastificirana podloga u boji. Kupci imaju mogućnost da od ponuđenih, izaberu boju štoka koju žele. U zavisnosti od modela dubina štoka kreće se od 60mm pa naviše. Budući da štok nema ukrasne pervajz lajsne, lako i jednostavno ga je ugraditi, u zavisnosti od potrebe, na spoljašnjem ili unutrašnjem delu otvora za vrata. Na štoku se nalaze šarke putem kojih se krilo vrata kači na štok. Najčešće su ugrađene takozvane 3d šarke, koje omogućavaju jednostavno i fino štelovanje vrata i njihovo uklapanje. Prag je sastavni deo štoka i mora biti u istoj boji kao i sam štok.

Krilo vrata izrađuje se od table čeličnog lima, čija se debljina kreće od 1mm pa naviše. Da bi se povećala čvrstina samih vrata, lim je podebljan po obodima. Kvalitetniji modeli, pored osnovne čelične table imaju još dva vertikalna i dva horizontalna profila koji daju dodatnu čvstinu i stabilnost samim vratima. Pored čeličnog lima, koji čini osnovu krila, u samom krilu nalazi se ispun od staklene vune, čije debljina se kreće od 50mm pa naviše. Upravo zahvaljujući staklenoj vuni, sigurnosna vrata predstavljaju veliku toplotnu i zvučnu izolaciju prostora u kome se nalaze. Objekti koji imaju sigurnosna vrata imaju i povoljniju temperaturu za 12⁰C, dok se buka snižava za čak 30db.

Iako su izrađena od čelika, sigurnosna vrata imaju veoma atraktivan moderan izgled. Upravo taj izgled mogu zahvaliti dekorativnim oblogama od MDF-a ili HDF-a. Prilikom kupovine sigurnosnih vrata, moguće je birati različite dezene obloga za spoljašnju i unutrašnju stranu vrata. Debljina obloga je 8mm, a debljina samog krila sa svim završnim obradama kreće se od 60mm pa naviše.

Ukoliko sigurnosna vrata ne poseduju drvene dekorativne obloge, ona su najčešće napravljena od dve čelične table, koje su plastificirane i presvučene određenom bojom. Ovakva vrata su uglavnom uvozna, dok bogata, dekorativna vrata su nastala u Srbiji. Pored izgleda, domaća vrata se izrađuju u više različitih dimenzija i prema potrebi kupaca, tako da je njihova ugradnja jednostavna i laka, jer se bez problema uklapaju u sve otvore.

Sigurnosna vrata najčešće poseduju jednu sigurnosnu bravu koja vrši zaljučavanje u više pravaca i koja može biti kasa brava sa sef ključem ili cilindrična brava sa kodiranim ključem. Sa druge strane, sve češće se vrši ugradnja dodatnih brava, koje su u vidu leptira i koriste se za lakše i jednostavnije zaključavanje dok boravimo u stanu.

Izbor čeličnih sigurnosnih vrata, garantuje sigurnu zaštitu, što zbog samih performansi vrata, što zbog kvalitenog izgleda koji neželjeni gosti prepoznaju i ne žele da ih obijaju, jer su svesni da im je potrebno dugo vremena i velika buka da bi ušli u stan. Pored sigurnosne, ova vrsta vrata, daje značajnu toplotnu i zvučnu izolaciju i širok izbor modela i atraktivnih dezena koji se savršeno uklapaju u sve stambene i poslovne prostore.

Da su vama interesantna sigurnosna vrata? Da li biste se odlučili za kupovinu i ugradnju istih? Imate li nekih nedoumica oko izbora? Pišite nam, budite sigurni da ćemo se potruditi da razjasnimo svaku vašu nedoumicu.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac