Pre donošenje odluke o kupovini PVC stolarije pročitajte više informacija

PVC stolarija – kvalitet pvc stolarije se potvrđuje skoro više desetina godina. Prozori izrađeni od tvrdih pvc profila mogu trajati dugi niz godina i to bez vidljivih promena, uz uslov da se kupi kupe kvalitetni pvc prozori, to jest da budu izrađeni od kvalitetnih pvc profila. Nekolicina od ispitanih parametara, u zavisnosti od uslova u kojima se prozor eksploatiše,tipa klime, osunčanosti i sl. vremenom može opasti, ali nikako ispod za to propisano granične vrednosti.

Sasvim suprotno, na osnovu brojnih istraživanja dokazano je da PVC stolarija  ima niz prednosti u odnosu na drvene ili aluminijumske prozore. PVC prozori i PVC vrata znatno štede energiju (leti kod hlađenja a zimi kod grejanja), i vrlo su jednostavni i zahvalni za rukovanje. Na kraju krajeva, samo tržište pokazuje da proizvodnja i prodaja pvc stolarije stalno raste. Cene PVC stolarije su otprilike 20% veće od drvene i oko 70-80% niže od aluminijumske i iz tog razloga je u proizvodnji trenutno zastupljena sa 80%.

Priče da se PVC prozori i stolarija izbacuju iz Nemačke, Austrije i sl. zapravo nisu tačne. Zapitajmo se da li bi neka fabrika proizvodila i unapređivala samu tehnologiju izrade PVC stojarije a da se to recimo iz njihovog okruženja izbacuje iz upotrebe. Iz upotrebe se u svetu izbacuju trokomorni, četvorokomorni profili i sl., a sve to iz razloga što oni više ne ispunjavaju tehničke karakteristike današnje savremene gradnje i postavljenih uslova.

Znači, zamena PVC stolarije vrši se isključivo ako se radi iz estetskih razloga kako bi se ugradila savremenija i estetski doteranija tehnologija pvc stolarije. Treba istaći da su PVC prozori vrlo otporni na razne atmosferske uticaje – hladnoću,vlagu, toplotu i drugo. Održavanje pvc stolarije praktično i da ne postoji (samo brisanje vlažnom krpom), za razliku od drvene ili metalne stolarije koju treba šmirglati, farbati i zaštićivati. Samo zagrevanje vašeg doma u zimskim mesecima, u ukupnoj energetskoj potrošnji učestvuje sa oko neverovatnih 50-70%. Od toga se oko 20% troši na zagrevanje vode u bojlerima i veš mašinama.

Sama proizvodnja PVC stolarije je relativno jednostavna, što implicira veliki broj proizvođača i priučenih proizvođača vrlo nekvalitetne PVC stolarije, a što je za krajnjeg korisnika u principu bačen novac. Firme i kompanije sa tradicijom i patentima u izradi pvc stolarije mogu da budu skuplje, ali njihov proizvod traje više generacija. jeftina platika nije dugotrajna. Niko ne može da garantuje da se za desetak godina ( da ne kažemo za godinu-dve), neće deformisati.

Najskuplje je kupiti „JEFTIN“ – RECIKLIRAN pvc prozor u nekom od većih stovarišta ili šoping centara i onda ga ugraditi sam. To je sa ogromnom sigurnošću možemo reći novač bačen kroz taj isti prozor. U trenutku kupovine, kupcu je najbitnije da kupi PVC stolariju kako je on i zamislio, tj. da je prozor jeftin, da ugradnju uradi sam ili sa komsijom, pa da i tako uštedi. Ustvari, u tom trenutku nije ni svestan da je prozor koji je kupio na takvim mestim prvo sumnjivog porekla, bez deklaracije o sastavu proizvoda, bez potrebnih ojačanja profila, uglavnom bez garancije i sl.

Da ne govorimo dalje o problemima koji se mogu desiti posle ugradnje (da se na suncu iskrive prozori, da ne dihtuju na potreban način i sl.), pa onda treba ponovo skidati nove prozore, ponovo plaćati iste, ponovo ugrađivati prozore, pa obrađivati oko njih, a ukoliko je kuća bila izolovana to nam daje još veći trošak da vratimo sve u prvobitno stanje. Dakle JEFTIN PROZOR JE SIGURNO NAJSKUPLJI.

PVC stolarija, PVC prozori, balkonska vrata, roletne, komarnici, okapnice, daske – sve na jednom mestu.