PVC STOLARIJA I VLAGA

Svako od nas, bar jednom u dosadašnjem životu imao je problem sa vlagom na zidovima. Kako nastaje vlaga? U svakom stanu ili kući, njeni članovi domaćinstva svojim svakodnevnim ponašanjem oslobađaju vodenu paru. Disanjem, kuvanjem, tuširanjem, sušenjem veša ….. Smatra se da jedna četvoročlana porodica može da oslobodi i do 10l vode u vazduhu. Impresivno. Iako na sve možemo nekako uticati i smanjiti količinu oslobođene vodene pare, disanje je funkcija koju baš ne možemo puno redukovati. Šalu na stranu. Vazduh, sastavni deo našeg svakodnevnog života, ima osobinu da uvlači u sebe vodenu paru. Kada se toliko nakupi, da više nema prostora, kažemo da je vazduh zasićen. Zasićen vazduh, drugačije rečeno, je vazduh bez kiseonika i tada kažemo da je u prostoriji zagušljivo. Sledeće što sledi je otvaranje prozora i provetravanje prostorije. Ulaskom novog, hladnijeg vazduha koji u sebi nema vodene pare, disanje postaje lakše i krug se dalje nastavlja.

Međutim, ukoliko ne provetravamo dovoljno prostorije, vodena para se kondezuje na mestima gde je hladnije u odnosu na ostatak prostorije. Pa tako imamo da se buđ najčešće taloži na prozorima, zidovima, nameštaju isl.

Ne retko čujemo da se vlaga mnogo češće javlja u novijim zgradama ili objektima, za razliku od nekadašnjih starih kuća od blata, odnosno gline. Glina je materijal koji ima sposobnost da propušta vazduh, te je postojala tzv. prirodna ventilacija kroz zidove. Sa druge strane postojali su i drveni prozori koji nisu baš najbolje dihtovali, te je i kroz njih bilo razmenjivanje vazduha. Upravo iz ovih razloga nije bilo uslova za vlagu, ali je bilo uslova za neekonomično grejanje. Kako je poslednjih decenija, velika pažnja posvećena uštedi energije, ljudi su se okrenuli ka boljoj izolaciji zidova i ugradnji PVC prozora.

Nakon ugradnje PVC prozora, može se desiti da rešite problem neekonomičnog grejanja, ali vam se pojavi problem vlage. Vlaga se obično pojavljuje na mestima ispod ili oko prozora. Zašto? Usled neadekvatne i neprofesionalne montaže. Naime, prilikom ugradnje, neophodno je sprečiti sa spoljašnje strane prolazak vode od kiše i snega u prostor između prozora i zida, ali omogućiti da minimalna količina pare između zida i prostora može izaći napolje, odnosno omogućiti ventilaciju. Sa unutrašnje strane treba sprečiti prolazak vode i pare u međuprostor zida i prozora. Ovo je tzv. Ral ugradnja prozora. Drugi način sprečavanja pojave vlage, jeste ugradnja PVC prozora sa sistemom ventilacije.

Da bi sprečili pojavu vlage u prostoru, neophodno je:

• Svakodnevno više puta u toku dana na par minuta provetravati prostorije,
• Ne ostavljati prozor na kip, posebno u toku sezone grejanja, jer se na tim mestima koja budu hladnija, stvaraju se uslovi za taloženje vodene pare i stvaranje buđi,
• Češće provetravati kuhinje, kupatila i mesta gde realno se stvara više vlage,
• Korisiti aspiratore u kuhinjama, ventilaciju u kupatilu, sušače vazduha u sobama,
• Izabrati profesionalan tim za ugradnju PVC prozora, ili kupiti PVC prozore sa okovima kao sistemom provetravanja.

Pojava vlage i buđi u prostoru nije samo stvar estetske prirode. Buđ, memla i neprijatan miris predstavljaju sredinu koja je potpuno nezdrava za život. Duže izlaganje ovim gljivicama, utiče na stvaranje hroničnih alergija, posebno kod dece, slabljenje imuniteta, umor, iritaciju organa za disanje, pa čak i ozbiljnijih bolesti tipa upale pluća i ozbiljnijih stanja asmatičnih bolesnika i sl.

Vlaga je ozbiljna stvar koju ne treba potceniti, nego se posvetiti njenom uklanjanju radi postizanja zdravijeg, estetski privlačnijeg i udobnijeg prostora za život i rad. Umesto u čišćenje, gletovanje i krečenje, kao i kupovinu novog nameštaja, bolje je i sigurnije uložiti novac u kvalitetnu PVC stolariju.

Da li ste vi imali ili imate problema sa vlagom? Da li imate PVC stolariju i da li je ona uticala na pojavu vlage? Budite slobodni da nam pišete vaša iskustva i savete, kao i vaša pitanja i nedoumice. Nama će biti drago da zajedničkim snagama stvorimo uslove za zdrav i normalan život, bez vlage i neprijatnih mirisa.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac