7 PITANJA KOJA TREBA POSTAVITI PRE KUPOVINE SIGURNOSNIH VRATA

Sigurni smo da ste se bar jednom našli u situciji muke kupovine. Šta to znači? To vam je ona situacija kada donesete odluku da kupite određeni proizvod, što iz želje ili nužde, shvatite da na tržištu postoji obilje modela tog proizvoda. Pored modela, postoji i obilje saveta, predloga i iskustava. E, tada nastaju nove dileme : „Šta kupiti? Šta i koga pitati?„ i sl.

Ništa lakša situacija nije ni sa kupovinom sigurnosnih vrata. Svrhu i korist sigurnosnih vrata znate, a koja pitanja mogu da Vam olakšaju izbor su:

1. Od čega su napravljena sigurnosna vrata?

Ovo pitanje je veoma bitno iz razloga da biste stekli utisak koliku zaštitu sigurnosna vrata mogu da Vam pruže. Sa druge strane saznaćete da li su vrata prevashodno namenjena za kuću, stan ili poslovni objekat. Primera radi, sigurnosna vrata za kuću moraju da odolevaju kradljivcima, ali i vremenskim neprilikama – vetar, vlaga, niske temperature, dok sigurnosna vrata za stan imaju pored sigurnosne funkcije i potrebu za zaštitu od buke.

2. Koja vrsta sigurnosne brave je ugrađena?

Prilikom obijanja vrata, kradljivci uglavnom idu na „otključavanje“ ili lomljenje brave. Sigurnosne brave mogu biti cilindar brave i kasa (sefovske) brave. Cilindar brave su manje otporne od kasa brave, ali se zato ključevi ne mogu kopirati i nema bojazni od postojanja ključa duplikata. Takođe, prilikom nekog kvara cilindar brave je lakše zameniti. Međutim, bez obzira na vrstu, ukoliko sigurnosna vrata imaju kvalitetnu sigurnosnu bravu, obično se to odnosi na italijanske i nemačke brave, gde je zaključavanje sa više šipova i više različitih tačaka i uglova, kradljivci će brzo odustati jer su svesni da im je potrebno više vremena za obijanje i pronaći će „manje zahtevna vrata“.

3. Kakvi su štok i šarke na vratima?

Sigurnosna vrata su kvalitetnija ukoliko je štok vrata izrađen od čvršćih metala kao što su aluminijum, metal ili čelik. Smatra se da su čelične šarke najače šarke, koje kada su vrata zatvorena ne dozvoljavaju podizanje vrata pajserom.

4. Da li vrata poseduju sertifikat i garanciju?

Prema evropskom standardu EN 1627 sva sigurnosna vrata podeljena su u šest različitih klasa. Prva klasa je najlošija klasa, čija je otpornost termička i zvučna, ali ne isigurnosna, dok je šesta klasa najkvalitetnija. Ovaj standard propisuje minimalno vreme koje sigurnosna vrata moraju da izdrže prilikom provale, odnosno maksimalno dozvoljene deformacije. Stoga je veoma bitno proveriti da li sigurnosna vrata poseduju sertifikat o zaštiti, ateste i garanciju.

5. Da li postoji servis i služba hitnih intervencija?

Sigurnosna vrata su specifičan proizvod čijim kvarom se možete naći u ozbiljnom problemu. Ostaćete zarobljeni u stanu, ispred stana ili nećete moći da zatvorite vrata. Kako su takve stvari moguće, a prema nekom nepisanom pravilu dešavaju se van radnog vremena (što ne mora da bude i pravilo), neophodno je imati broj telefona dežurnog servisa koji će Vam uvek biti na raspolaganju. S druge strane, u zavisnosti od toga da li su vrata domaća ili uvozna, veoma je bitno znati da li postoje rezervni delovi koji se u slučaju nužde mogu kupiti i zameniti.

6. Da li je na istom prodajnom mestu moguće ugovoriti i uslugu montaže?

Kako bi sigurnosna vrata ispunila svoju osnovnu funkciju zaštite, neophodno je uraditi i njihovu profesionalnu montažu od strane samog proizvođača ili njihovih stalnih saradnika. Naravno da postoji i mogućnost ugradnje od strane drugih lica, ali tada možete doći u situaciju da se neki nedostatak prilikom ugradnje pripisuje proizvođaču ili obrnuto. Ukoliko se vrata ne montiraju kako je potrebno, džaba su sve sigurnosne brave, čelične ploče i sl.

7. Koliko godina preduzeće postoji?

Nepisano pravilo je da firme koje posluju duži niz godina, za sobom imaju iskustvo i korektno poslovanje, jer da je suprotno verovatno ne bi opstali na malom tržištu sa velikom konkurencijom. Ukoliko Vam je kojim slučajem neprijatno da postavite ovakvo pitanje prodavcu, ovu informaciju možete dobiti i na samom sajtu firme, forumima i sl. Međutim, da bi neka firma imala dug staž poslovanja, ona nekada mora da bude i mlada. Stoga, ukoliko birate neku mlađu po stažu, ali ne manje profesionalnu firmu, ovo pitanje možete preskočiti, ali zato predhodnih 6 moraju imati pozitivne odgovore.

Da ne bude zabune, ne postoje vrata koja se ne mogu obiti ili provaliti, nego vrata za koja je potrebno manje ili više vremena, buke i snage za njihovo nasilno otvaranje. Stoga izaberite sigurnosna vrata koja će najduže odolevati, a u najboljem slučaju i odbiti kradljivca da vaš prostor bude meta njegovog plena.

Ukoliko imate predloga koja još pitanja je dobro postaviti prilikom izbora i kupovine sigurnosnih vrata budite slobodni da nam predložite, a mi ćemo ovaj tekst dopuniti njima. Sa druge strane, ako Vas muče neke nedoumice, budite sigurni da Vam stojimo na raspolaganju.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac