Da li ste nekada bili u situaciji da prilikom kupovine nekog tehničkog aparata pomislite da vam treba rečnik stranih reči i izraza?

Zaista, bez preterivanja, veoma često ne znate ni šta ste hteli da kupite, a kamoli da ste završili kupovinu. Budući da živimo u eri velikih tehničkih i tehnoloških promena, svakodnevno smo izloženi novim proizvodima, a još češće starim proizvodima sa novim funkcijama.

Smart ovaj, tač onaj, pa brojne skraćenice, a ukoliko tome dodate i neke brojeve, definitivno ste u problemu. Naravno, ništa nije neosvojivo, pa tako i ovi novi proizvodi, ali činjenica je da dosta vremena morate izdvojiti kako biste „ušli u priču“ , razumeli funkcije i na kraju i kupili proizvod koji vam je potreban.

Ne tako dramatična, ali sa dosta skraćenica i formula izgleda i kupovina PVC stolarije. Da se ne biste osećali kao na ispitu iz fizike ili u priči o „španskim selima“, u narednim redovima predstavićemo vam neke od „stranih reči i izraza“ , nadamo se, na jednostavniji način.

– KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI STAKLA – Ug

Koliko toplote provodi staklo pokazuje ovaj koeficijent. Odnosno koliko se toplote gubi tokom zimskih meseci, u sezoni grejanja, kao i koliko toplote ulazi u objekat tokom letnjih meseci, sezoni hlađenja. Što je koeficijent niži, bolja je izolacija samog stakla, kao i kvalitet PVC stolarije.

Upravo ovaj podatak ističe značaj postojanja ovog koeficijenta i razumevanje istog prilikom kupovine PVC stolarije. Prema evropskim standardima, koeficijent toplotne provodljivosti stakla,kod PVC stolarije, ne sme biti viši od 1,4Wm2/K, dok je u Švedskoj, Nemačkoj i Sloveniji taj koeficijent maksimum 1,2Wm2/K.

– KOEFICIJENT PROVODLJIVOSTI PROFILA – Uf

Koliko će neki PVC profil propustiti toplote zavisi od debljine profila, broja komora, jačine i debljine pregradnih zidova, kao i od metalnog ojačanja. Ukoliko je ovaj koeficijent niži, bolja je izolacija i veća efikasnost samog prozora. Zaključujemo, kvalitetniji PVC profili imaju niži koeficijent provoldljivosti profila.

– KOEFICIJENT TOPLOTNE IZOLACIJE PROZORA – UW

Kao što samo ime i kaže, ovaj koeficijent pokazuje kolika je toplotna provodljivost celog prozora. Odnosno koliko se toplote gubi zimi u vreme grejne sezone, kao i koliko tolopte ulazi u objekat u vreme letnjih žega.

Ovaj koeficijent zavisi od vrste stakla, kao i samog PVC profila. Što su oni bolji, imaju veću izolaciju, veća je i vrednost ovog koeficijenta, odnosno veća je izolacija samog prozora. Drugim rečima, birajte PVC stolariju sa višim UW.

Na osnovu svega navedenog, jasno je koliko je poznavanje ovih koeficijenata bitno za izbor kvalitetnog PVC prozora. Stoga prilikom kupovine i izbora PVC stolarije, imajte na umu ove činjenice.

Tražite od prodavca da vam naglasi vrednost ovih koeficijenata i budite sigurni da ćete izabrati energetski efikasnu stolariju koja će vam sniziti troškove grejanja i hlađenja, kao i obezbediti komfornije uslove života.

Da li vam je, nakon ovog teksta, jasnije značenje i značaj navedenih koeficijenata? Da li ćete biti sigurniji u procesu traženja i kupovine PVC stolarije? Pišite nam, šta biste voleli da bude nova tema iz oblasti PVC stolarije?

Koje su to reči i izrazi, pojmovi koji vam unose ili su unosili pometnju i zbrku prilikom kupovine? Budite slobodni da podelita vaša mišljenja i iskustva sa nama. Biće nam draago da zajedno odgonetnemo sve nepoznate reči i izraze PVC stolarije.

 

Za Talaris , Snežana Trtica Graovac