Iako se veoma često u ovom našem „modernom“ svetu pitamo da li je pamet na ceni, činjenica je da se oko nas sve više nalaze tzv. smart uređaji. Razvoj nauke i tehnologije doprineo je sve većoj automatizaciji svakodnevnog života.

Od pametnih telefona, pametnih tv prijemnika, preko pametne bele tehnike, pametnih satova, stigli smo do pametnih prozora i pametnih kuća. Možda smo sve te stvari nekada gledali u filmovima, ali svidelo se to nama ili ne, iste te pametne stvari postale su naša realnost.

Praćenje savremenih trendova zabeleženo je i u proizvodnji sigurnosnih vrata. Zamenom i unapređenjem dosadašnjih oblika zaštite, došli smo i do pametnih sigurnosnih brava.

Zajednička karakteristika svih smart brava jeste povećanje sigurnosti i lakoća upravljanja. Upravo iz tog razloga, ključ je zamenjen šiframa, pametnim telefonima, otiskom prsta. U narednim redovima prikazujemo vam neke od najčešće zastupljenih.

1. Sigurnosne brave sa mehaničkom tastaturom

Osnovna karakteristika ovih brava jeste upravljanje pomoću malih tastatura koje se nalaze na samoj bravi, iznad ili ispod kvake vrata. Jednostavnim ukucavanjem šifre, vrši se otvaranje i zatvaranje vrata.

Mana im je što imaju po jedan sigurnosni kod koji se naknadno ne može menjati, što je, složićete se, veoma nezgodno ukoliko ne želite da neko ko je ranije imao kod za ulazak ima i u budućnosti.

2. Sigurnosne elektronske brave

Ove brave su pravi odraz smart tehnologije. Zahvaljujući njima na brz, jednostavan i lak način vrši se upravljanje vratima. Postoji veliki broj koje se brzo i stalno menjaju i unapređuju. Međutim, ono što im je svima zajedničko jeste zamena klasičnog ključa modernijim i jednostavnijim oblicima zaključavanja.

Shodno tome, danas imamo sigurnosne brave kojima se upravlja pomoću:

• KARTICA
Putem senzora, vrši se očitavanje sigurnosne šifre ili koda i lako upravljanje vratima. Postupak je veoma sličan provlačenju kartice prilikom kupovine. Ove brave su najviše rasprostranjene u javnim objektima (preduzećima, bolnicama, bankama,..).

• OTISKA PRSTA
Jednostavnim prislanjanjem prsta na biometrijski senzor vrši se otvaranje vrata. Naravno, da biste bili „očitani“, neophodno je predhodno da registrujete svoj otisak. Prednost se svakako ogleda u komforu korišćenja i sigurnosti, dok je mana u softveru koji nekada može da ograničava brisanje starih i ubacivanje novih otisaka.

• PAMETNIH TELEFONA
Danas su daleko rasprostranjenije sigurnosne brave koje umesto ključa koriste internet veze i pametne telefone. Šta nude ove vrste brava?

1. Putem smart aplikacija, korisnik otključava svoja vrata, ili šalje virtuelne ključeve (šifre) drugim korisnicima (prijatelji, rodbina, majstori….). Verovatno ćete pomisliti koliko je sve to sigurno?

Sigurno je, jer vlasnici mogu podesiti vreme korišćenja ključa od strane drugih lica, kao i vreme kada mogu da uđu u kuću, kada da izađu i sl. Drugim rečima, vlasnik ima uvid u sve što se dešava sa samom bravom.

2. Prilikom približavanja vlasnika sa telefonom, sigurnosna brava „prepoznaje“ telefon i automatski otključava vrata. Takođe, postoji automatsko slanje obaveštenja, ukoliko su vrata ostala otvorena. Znači, vlasnik je uvek obavešten da li su vrata zaključana ili ne.

3. Neke od savremenijih brava imaju i mogućnost fotografisanja prilikom približavanja vratima, tako da vlasnik automatski dobija poruku ko se nalazi ispred njegovih vrata, kao i sve što se dešava oko samih vrata. Zaključujemo, svaka sumnjiva situacija je zabeležena.

4. U slučajevima da imate više smart uređaja u kući, iste možete povezati sa smart sigurnosnom bravom. Pa tako, zaključavanje ulaznih vrata dovodi do zatvaranja garažnih vrata, gašenje svetla, kao i podešavanje termostata. Očigledno je ne samo da povećavate komfor života, nego i radite na sigurnosti i uštedi energije.

Lako i jednostavno korišćenje, daljinsko upravljanje, stalni nadzor i veća sigurnost objekta su glavne prednosti ovih brava. Pored smart funkcija, većina ovih brava ima i mogućnost korišćenja ključa, tako da sloboda izbora uvek postoji.

Do skoro, neke sigurnosne brave su se mogle koristiti za samo određena vrata, danas, razvojem tehnologije, one se mogu videti na velikom broju različitih vrata. Trenutno mana ovih brava jeste viša cena, kao i još nedovoljna zastupljenost na našem tržištu. Budući da se radi o tehnologiji novog doba, sve je vrlo lako i brzlo podložno promeni, što će biti i slučaj sa navedenim manama.

Kako vi gledate na smart tehnologiju? Da li ste više za nove trendove ili ste ipak „mehanički„ tip? Da li biste izabrali pametnu sigurnosnu bravu? Pišite nam kakvi su vaši utisci, kao i koje su nedoumice po pitanju ovih oblika zaštite. Budite sigurni da ćemo se potruditi da damo pametne odgovore i savete po pitanju istih.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac