OKOVI KOD PVC STOLARIJE

Prilikom izbora PVC stolarije veliku pažnju treba obratiti na izbor PVC profila i vrstu stakla koja su ugrađena u profile. Treći bitan element koji utiče na kvalitet same PVC stolarije jesu okovi. Zašto su bitni okovi kod PVC stolarije? Zahvaljujući okovima PVC profili i stakla su međusobno povezani i čine kompletnu konstrukciju PVC prozora ili vrata. Kako okovi doprinose otvaranju i zatvaranju prozora i vrata, provetravanju i zaštiti od provale, veoma je bitno izabrati čvrste i kvalitetne okove koji će doprineti sigurnom i dugotrajnom korišćenju PVC stolarije.

PODELA OKOVA

Tipski okov – omogućava pokretanje krila stolarije u odnosu na fiksni deo, odnosno štok. Drugim rečima, njegova osnovna funkcija je otvaranje i zatvaranje vrata. Međutim da bi okov obavljao funkciju otvaranja i zatvaranja, pored mehanizma koji povezuje profile i stakla, okov mora da ima i neke dodatne elemente koje omogućavaju tu funkciju. Pa tako, tipski okov čine i ručice, kvake, brave šarke, cilindri. Tipski okov se razlikuju kod PVC, drvene ili aluminijumske stolarije. U zavisnosti od ovog okova postoje različiti načini otvaranja i zatvaranja, pa samim tim i različite vrste PVC stolarije.

Univerzalni okov – karakterističan je i jedinstven za sve vrste stolarije: PVC, drvene i aluminijum stolarije. Ovaj okov može biti sigurnosni – sadrži elemente za veću sigurnost i zaštitu objekta (cilindri, brave, katanci), okov za rukovanje – kvake, ručice, rukohvati.

Pomoćni okov – sadrži elemente koji povezuju štok i vrata i omogućuju njihovo normalno funkcionisanje. U ovaj okov spadaju razne vrste šarki, spojnica, poklopaca i čepova.

U zavisnosti od načina na koji se vrši funkcionisanje PVC stolarije, odnosno njeno otvaranje i zatvaranje postoje različite vrste okova.

1. Okretni okovi – se koriste za standardne prozore i vrata, koji se otvaraju prema spolja ili ređe prema unutra,

2. Nagibni okovi – omogućavaju otvaranje prozora na kip, sa glavnom funkcijom provetravanja prostorija(kupatila,kuhinje),

3. Okretno – nagibni – okovi koji omogućavaju standardno otvaranje i otvaranje prozora na kip. Ovaj način otvaranja značajan je za prozore koji su teško dostupni (u visokim halama) i često je ovo najednostavniji način provetravanje prostorija. Modernija varijanta je roto okretno-nagibni, koji omogućavaju istovremeno otvaranje i naginjanje jednim potezom ručice.

4. Paralelno-klizni – okovi koji se ugrađuju u sva balkonska vrata bez obzira na materijal od kog su napravljena. Ovaj okov veoma je bitan kod vrata velikih dimenzija, preko 2m i težine do 200kg, jer na lak način omogućavaju pomeranje vrata.

5. Paralelni klizno-nagibni – okovi koji se koriste za klizne PVC prozore i vrata. Pored toga što omogućava da se stolarija klizno otvara, ovaj okov daje i mogućnost naginjanja (otvaranja na kip) prilikom provetravanja. Veoma su sigurni i pouzdani i daju viši kvalitet prozorima i vratima kod kojih se koriste.

6. Klizno-preklopni – okovi predstavljaju savremene okove koji se ugrađuju u slučajevima ustakljivanja velikih površina u stambenim ili poslovnim objektima. Budući da se krila prilikom otvaranja međusobno preklapaju, stolarija je postavljena tako da gornji kraj nije fiksan, nego se preklapanje vrši preko donjeg okova. Ova vrsta okova u velikoj meri doprinosi stvaranju novih vidova prozora i vrata i predstavlja značajan estetski element u arhitekturi savremenih objekata.

7. Podizno -klizni – okovi, tzv. klizna stena upotrebljavaju se, najčešće, za teška balkonska vrata. Pomoću njih vrši se lako otvaranja i zatvaranje, a ujedno imaju i značajnu sigurnosnu i zaštitnu funkciju. Ovi okovi mogu biti ručni ili sa ugrađenim motorom. Na ovu vrst okova moguće je ugraditi dodatne elemente(sigurnosne rešetke) što će doprineti i većoj sigurnosnoj funkciji prozora i vrata za koje su namenjeni.

Da biste bili sigurni u kvalitet, sigurnost i dugotrajnost vaše PVC stolarije birajte kvalitetne okove. Među najpoznatijim i najpouzdanijim su nemački okovi Winkhaus koji datiraju još od 1854. godine. Stalne invacije doprinele su usavršavanjem starih i stvaranjem novih modela. Najnoviji model Winkhaus Activ Pilot okov ima višestruki značaj:

• Zaštitna funkcija – sistem zaključavanja sastoji se od osmougaonog navoja tzv. gljive, putem koje se ručno može podesiti stepen individualne zaštite. Sistem je izrađen od čvrstog čelika, koji omogućava visok stepen zaštite,

• Ušteda energije – budući da omogućava postavljanje krila prozora u različite uglove , Activ Pilot okov omogućava stalni priliv svežeg vazduha, bez većeg gubitka energije,

• Visok kvalitet – potvrđen je od strane nadležnih Insituta, čime dobijate garanciju o dobro uloženom novcu i sigurnoj kupovini,

• Dodatna ugradnja – sistem Activ Pilot okova je prilično fleksibilan i omogućava laku dodatnu ugradnju,

• Moderan dizajn – uklapa se u sve vrste stolarija

Prilikom izbora PVC stolarije informišite se kakvi su okovi ugrađeni, ko je proizvođač i da li postoje rezervni delovi zlu ne trebalo.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao neke nove informacije koje će vam značiti prilikom izbora PVC stolarije. Ukoliko imate nekih pitanja i nedoumica na koje nismo obratili pažnju oslobodite se okova i pišite nam. Biće nam zadovoljstvo da vam pomognemo.

Za Talaris, autor teksta Snežana Trtica Graovac