OD ŠALE DO SIGURNOSNE BRAVE

Te 2008. godine, ovo je bila samo još jedna od mnogih prvoaprilskih šala nastala u poznatom moskovskom dizajn centru Art Lebedev. Dizajner Olev Morev napravio je sigurnosnu bravu u vidu lavirinta, gde je svako otvaranje novi izazov. Tačnije, da bi se vrata otvorila, morate da pronađete put u lavirintu od starta do finiša. Šala je bila dobra i mnogi su je pozitivno ocenili, ne sluteći šta će se dalje dešavati.

Vremenom kako su sigurnosna vrata postajala sve veća potreba, usavršavale su se i razvijale nove sigurnosne brave. 6 godina nakon prvog pojavljivanja i dobrog smeha, lavirint sigurnosna brava postala je sastavni deo mnogih sigurnosnih vrata.

ŠTA ČINI LAVIRINT BRAVU?

Da bi opravdala svoju funkciju zaštite, lavirint brava je napravljena od veoma otpornog materijala – 100% legure titanijuma. Samo zabravljivanje brave za krilo sigurnosnih vrata obavljeno je sa 10+2 dodatna montažna vijka. Lanac kojim se vrši otključavanje i zaključavanje vrata napravljen je od srebra debljine 8″, dužine, taman tolike da može da prođe kroz sve kanale lavirinta.

KAKO FUNKCIONIŠE LAVIRINT BRAVA?

Kao što samo ime i kaže, brava je napravljena u vidu lavirinta. Da biste pustili nekoga u kuću ili izašli, neophodno je da prođete put od starta do cilja, vođenjem lanca po ulegnućima brave. Iako se čini veoma komplikovano, korišćenje lavirint sigurnosne brave, može biti izazov samo prilikom prvog otvaranja, dok svako naredno je čista zabava, bez ikakvih poteškoća.

PREDNOSTI LAVIRINT BRAVE

• Sigurnost i sposobnost da se odupre sili do 350kg,
• Atraktivan i nesvakidašnji izgled samih vrata,
• Sprečava impulsivno napuštanje kuće ili stana i negovanje mirnih porodičnih odnosa ukućana,
• Utiče na dobru organizaciju i kvalitetno upravljanje vremenom, drugim rečima tera vas da na vreme izađete iz stana, bez nervoze i jurcanja i bez kašnjenja na posao

KADA JE LAVIRINT BRAVA OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST
Dok sa jedne strane lavirint brava maksimalno obezbeđuje vaš dom i porodicu, veliki je problem kada je potrebno brzo odreagovati i otključati vrata. Ovo se posebno odnosi u slučaju požara, kada vatrogasci ne mogu da uđu u objekat, a ukućani nisu dovoljno smireni da sami otvore ili zbog vatre ne mogu da priđu vratima. Ovo je najveća mana sigurnosnih vrata sa ovom bravom.

Sigurnosna vrata sa ovim bravama najviše su zastupljena u američkom i ruskom govornom području, dok kod nas su retki modeli sa ovim načinom zaključavanja. Međutim, kako živimo u eri brzih i konstantnih inovacija, sigurnosna vrata se stalno usavršavaju novim, efikasnijim i jednostavnijim metodama sigurnosti, te je pitanje dana kada će lavirint brave ispraviti sve svoje mane. Velika pažnja posvećuje se izradi različitih modela modernog dizajna, koji se lak i jednostavno uklapaju u sve stambene ili poslovne prostore.

Kako vam se čini ovaj način zaključavanja vrata? Ukoliko biste imali priliku da nabavite model sa ovom bravom, da li biste ih kupili? Kakav je vaš generalno stav o ovakvim kreativnim i drugačijim proizvodima? Pišite nam, da li biste želeli da pročitate još neki tekst o novinama u razvoju sigurnosnih vrata ili dajte predlog šta bi za vas bilo korisno da pročitate. Budite sigurni da ćemo se potruditi da nađemo najbolje moguće rešenje za vas.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac