NISKOEMISIONO (LOW E) STAKLO

Ovog leta svedoci smo nesnosnih temperatura, koje u velikoj meri negativno utiče na svakodnevne obaveze i način života. Svaki postignuti niži stepen temperature unutar stana, kuće ili poslovnog prostora bio je od velike koristi.

Klima uređaji postali su naša svakodnevnica, bez kojih se normalan život ne može zamisliti. Međutim, dok se hladimo, konstantno smo u očekivanju kako će nas ohladiti i račun za električnu energiju. I pored toga što živimo u eri velikih klimatskih promena, sa druge strane danas živimo i eru konstantnog razvoja proizvoda čija je jedina uloga ušteda energije. Stoga danas se velika pažnja posvećuje korišćenju materijala i proizvoda radi poboljšanja izolacije objekta i uštede energije. PVC stolarija je jedan efikasan način štednje i povećanja komfora svakodnevnog života.

Brojčano posmatrano najveći deo energije gubi se preko zidova 30%, tavana i krova 25%, poda 7-10%, dok daleko veći deo energije odlazi preko prozora i vrata od 35% do 40%. Upravo iz tog razloga, velika pažnje je usmerena ka usavršavanju stolarije, a posebno stakla koje gubi do 70% energije. U tekstu smo nabrojali koja vrsta prozorskog stakla postoji i koji bi bilo dobro izabrati. Za razliku od prvobitnih jednoslojnih stakala, vremenom su nastala termoizolaciona (termopan) stakla, sastavljena od dva stakla sa ispunom od vazduha između njih. Posebno su se efikasno pokazala niskoemisiona, poznatija kao low e stakla.

ŠTA SU LOW E STAKLA?

Posebna vrsta izolacionih, termopan stakala, nastala od dva ili tri staklena panela čije je unutrašnja strana presvučena premazom plemenitih metala (srebra, cinka, metal oksida). Paneli su međusobno odvojeni prostorom najčešće ispunjenim plemenitim gasovima argonom, kriptonom i ksenonom. Tada nastaje izuzetno kvalitetno niskoemisiono staklo. Ovo niskoemisiono staklo sadrži oko 90% plemenitog gasa i 10% vazduha. Plemeniti gasovi ne mogu da iscure iz komora stakla, tako da se koriste dugi niz godina. Iako ima najmanju izolaciju u odnosu na druge gasove, argon je cenovno najprihvatljiviji i najčešće se nalazi u većini prozora.

KAKO FUNKCIONIŠE LOW E STAKLO?

Zahvaljujući specijalnom, ultratankom metalnom premazu, ovo staklo dopušta nesmetan prolaz svetlosti unutar prostorije. Sa druge strane, kako se toplotno infracrveno zračenje sastoji se od talasa različitih dužina, talase većih talasnih dužina, niskoemisioni premaz sprečava da uđu u prostoriju, dok se talasi manjih talasnih dužina nesmetano uvlače u unutrašnjost objekta. Kako se toplotna energija kreće od tople ka hladnoj sredini, low e stako predstavlja značajnu izolaciju tokom leta i zime. Zahvaljujući low e staklu, manji je prodor toplote i manje je zagrevanje tokom letnjih meseci. U toku zime, niskoemisioni premaz odbija duge toplotne talase koji pokušavaju da izađu iz unutrašnje tople prostorije i time sprečava odliv toplotne energije i pravi značajnu uštedu energije za zagrevanje.

Prostor ispunjen argonom ili drugim plemenitim gasom, ima malu toplotnu provodljivost i zajedno sa niskoemisionim staklom, predstavljaju značajnu zaštitu i termičku izolaciju.

KORISTI OD LOW E STAKLA

Toplotna izolacija sprečava transfer toplote i omogućava prijatnije temperature kako leti, tako i zimi. U odnosu na standardno termopan staklo, low e staklo smanjuje gubitak toplote za 60-70%,
Zaštita i smanjenje ultraljubičastog zračenja, koje uništava nameštaj, zavese i čitav eneterijer, a veoma je opasno po zdravlje ljudi,
Ušteda energije, održavanjem hladnijih prostorija tokom leta i toplijih tokom zime, low e stakla u velikoj meri štede energiju za zagrevanje i hlađenje prostorija,
Zaštita životne sredine, nastaje usled uštede energije za zagrevanje i hlađenje, čime je i emisija štetnih gasova u prirodu manja,
Veća energetska efikasnost prozora, koji u kombinaciji sa adekvatnim profilom prozora daje dobro izolaciono i energetsko rešenje,
Povećanje komfora življenja

SAVETI

U zavisnosti od klimatskog podneblja gde živite i vaših prioriteta, odnosno da li vam je primarna zaštita tokom leta ili čuvanje temperature tokom zime, zavisi i sa koje strane stakla će biti postavljen metalni premaz. Ukoliko želite veću zaštitu tokom letnjih meseci, low e premaz se stavlja na unutrašnju stranu spoljašnjeg stakla. Kao veća zaštita tokom zimskih meseci, najbolje je postaviti low e namaz na spoljašnju stranu unutrašnjeg stakla.

Da biste bili sigurni da vaš izabrani prozor ima niskoemisiono staklo, proverite boju stakla. Plamen od upaljača kod običnog stakla je narandžaste boje, a kod low e stakla ljubičaste boje. Ukoliko niste za ovaj alternativni način proveravanja, pozovite servis neke kuće i oni će vam to učiniti pomoću posebnog aparata.

Prilikom izbora PVC stolarije sa niskoemisionim staklom, imaćete nešto viša početna ulaganja, ali doprinećete znatno višoj energetskoj i finansijskoj uštedi na duge staze.

Kakva stakla imaju vaši prozori? Kako vam se čine niskoemisiona stakla? Da li biste se odlučili za njih? Pišite nam ukoliko imate nekih pitanja, sugestija ili predloga povodom niskoemisionih stakala.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac