ERA MODERNE TEHNOLOGIJE – PAMETNO STAKLO

U vremenu u kome živimo, svedoci smo svakodnevnog pojavljivanja tzv. pametnih uređaja i aparata. Krenuli smo sa pametnim telefonima, televizorima, a stigli do pametne bele tehnike i ništa manje pametnih ručnih satova. Bilo da pripadamo tradicionalnom tipu ličnosti ili tehnološkom zaljubljeniku, činjenice koje moramo biti svesni jeste da smart uređaji imaju svoju veliku prednost u odnosu na njihove predhodnike.

Najveći značaj ogleda se prvenstveno u uštedi energije, održivom razvoju, kao i povećanju kvaliteta svakodnevnog života. Jedan od veoma bitnih smart proizvoda, čija se šira primena tek očekuje, predstavljaju pametna stakla.

Stolarija predstavlja značajan i bitan faktor u izolaciji svakog objekta, te je neophodno posvetiti veliku pažnju prilikom izbora iste. Bitan i značajan deo svakog prozora je svakako staklo, koje i čini 70% njegove površine. Izolacione sposobnosti prozora u velikoj meri zavise upravo od stakla. Upravo iz tog razloga velika pažnja je posvećena njegovom usavršavanju. Od početnih jednostrukih panela, preko termopan i niskoemisionih panela, danas se stiglo do pametnog stakla.

Pametno staklo je modernija varijanta niskoemisionog (low-e) stakla, koje je presvučeno zaštitnim slojem čestica, koje su znatno finije od premaza oksida metala. Pod uticajem električnog napona, toplote ili svetlosti, ovaj zaštitni sloj menja boju stakla, pa tako jedan prozor menja svoj izgled od svetlog, prozirnog do zatamnjenog ili potpuno mračnog prozora.

PAMETNA STAKLA MOGU BITI:

Elektrohromatska stakla – koja pod uticajem napona električne energije, menjaju svoju boju, odnosno zatamnjuju se ili postaju prozirna i time sprečavaju prodor viška svetlosti i toplote unutar prostorije. Ova stakla pružaju zaštitu do 99% od UV zračenja

Fotohromatska stakla – koja u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti počinju da menjaju boju, odnosno da tamne ili postaju prozirna, sprečavaju prodor previše svetlosti u toku leta ili kao refleksija od snega u toku zime,

Termohromatska stakla – koja u zavisnosti od spoljašnje temperature, postaju zatamnjena ili svetla, čime sprečavaju prodor suvišne temperature leti ili emisiju toplote u toku zime.

Upravljanje pametnim staklom može biti ručno, putem mobilne aplikacije ili automatsko prema zadatim kriterijumima od strane korisnika.

PREDNOSTI PAMETNOG STAKLA

• Povećava komfor svakodnevnog življenja kroz postizanje savršene temperature tokom čitave godine,
• Nema potrebe za postavljanjem zavesa, venecijanera, roletni, kao i drugih oblika zaštite,
• Smanjuje troškove energije za zagrevanje zimi i za hlađenje leti,
• Utiče na smanjenu emisiju CO2 u prirodu, čime doprinose zaštiti životne sredine,

MANE PAMETNOG STAKLA

• Visoka cena ugradnje i velika početna ulaganja,
• Vek trajanja 15 – 20 godina, nakon čega se moraju ugrađivati potpuno novi modeli.

Prozori koji se sami zamračuju prilikom visokih temperatura ili postaju prozirni kada je potrebna veća količina svetlosti, a sve to uz smanjenje troškova energije, predstavljaju prozore za poželeti. Ne samo da smanjuju troškove energije, ovi prozori mogu usmeriti svetlosnu i toplotnu energiju na punjenje solarnih panela, čija se energija kasnije koristi za zagrevanje vode, korišćenje električne energije i sl.

Pametni prozori imaju veliku predispociziju za globalno unapređenje života čoveka i planete. Kao što su nam mnogi pametni proizvodi bili misaona imenica, a danas su naša realnost, tako će biti i sa pametnim prozorima. Svesni smo činjenice da je potrebno neko vreme, kada će pametni prozori biti cenovno dostupnim širim narodnim masama. Do tada korišćenje PVC stolarije sa niskoemisionim staklima u znatnoj meri doprineće štednji energije i unapređenju životnog komfora.

Kako vam se dopao naš tekst? Da li ste do sada znali za pametno staklo? Kakva stakla sada imate u vašem okruženju? Kako ste zadovoljni? Pišite nam, šta vas muči, šta biste voleli da saznate vezano za pametno staklo i PVC stolariju. Dok ne stignu pametni prozori i stakla, mi smo tu da vam pružimo pametne informacije vezano za uštedu energije i bolji život kroz adekvatan izbor stolarije.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac