NAJBOLJA ZAŠTITA OD LETNJIH NAPASTI – KOMARNICI

Nakon zime, sa nestrpljenjem iščekujemo prve lepe dane i proleće. Međutim, veoma brzo pravu dnevnu i noćnu moru, koja se intezivno nastavlja tokom leta i jeseni upriličavaju nam komarci. Komarci su izuzetno dosadni, naporni, neprijatni insekti, koji remete normalan život, a mogu biti veoma opasni i u prenosu nekih zaraznih bolesti. Ukoliko se ukombinuju sa noćnim letnjim žegama, život baš zna biti naporan. Mnogi stambeni objekti koji se nalaze u blizini reka ili većih zelenih parkovskih površina, sa problemom komaraca bore se i do duboko u zimu.

Pored mnogih hemijskih sredstava, koji bez pogovora predstavljaju rešenje za ova naporna stvorenja, znatno efikasnije, ekonomičnije i dugoročnije rešenje predstavljaju komarnici. Umesto dosadašnjih drvenih komarnika koji su se uglavnom fiksno postavljali na prozore, ili bili u varijanti pokretnih drvenih vrata sa mrežom, danas postoji modernija varijanta istih koji se uglavnom prave od aluminijuma i pvc materijala. Zbog izdržljivosti, odnosno jačine materijala, najdugotrajniji su komarnici od aluminijuma, slede ih komarnici od PVC -a, a potom drveni komarnici.

VRSTE KOMARNIKA

U zavisnosti od činjenice da li se mogu pomerati ili su statični, komarnici mogu biti fiksni i pokretni.

Fiksni komarnici, postavljaju se na one prozore koji se ne koriste ni za šta drugo, sem za cirkulisanje vazduha. To su uglavnom krovni prozori, ili prozori u prostorijama, koji se slabo koriste. Ram sa fibergas mrežom, koja sprečava prolaz komaraca i drugih insekata, a sa druge strane omogućava nesmetanu cirkulaciju vazduha i dovoljnu količinu svetlosti, jednom kada se postavi, više se ne skida. Ovi komarnici se mogu ukloniti, ali to bi značilo njihovo potpuno razmontiravanje.

Pokretni komarnici, u zavisnosti od sistema koji ih pokreće, mogu biti rolo komarnici i klizni komarnici.

Rolo komarnici, rade po sistemu roletni. Oni mogu biti sastavni deo roletne ili stoje na prozorima samostalno. Ukoliko su sastavni(integrisani) deo roletne, praktično su u kutiji roletne i po potrebi se spuštaju ili podižu. Ovakvi komarnici zauzimaju manje prostora u odnosu na rolo komarnike koji se naknadno ugrađuju na prozore. Naknadno ugrađeni komarnici, postavljaju se sa spoljašnje strane prozora, imaju svoj rolo sistem, koji se spušta ili podiže u zavisnosti od potrebe. Da bi ovi komarnici imali duži vek trajanja, potrebno ih je podizati u toku zime ili jakih vetrova u njihovo kućište, kako se ne bi uništili.

Kod vrata, rolo komarnici, rade po sistemu pomeranja levo – desno, radi lakšeg i praktičnijeg korišćenja.

Klizni komarnici, danas se koriste najviše za vrata. Posebno su praktični tzv. plise komarnici, gde je mreža naborana, odnosno plisirana i prilikom zatvaranja se skuplja i uvlači u kućište. Na taj način zauzima jako malo prostora i predstavlja praktično i estetski dobro rešenje.

Ukoliko imate stalnih problema sa komarcima, ugradnja komarnika predstavlja najbolje i zahvaljujući otpornim PVC i aluminijum materijalima dugoročno rešenje. Novi modeli komarnika ni u najmanjoj meri neće narušiti estetiku vašeg prostora.
Da li vi imate problema sa komarcima? Kakvo rešenje ste izabrali? Da li ste zadovoljni? Da li biste se odlučili za neku od navedenih varijanti komarnika? Pišite nam ukoliko imate nedoumica oko ugradnje i izbora komarnika. Budite sigurni da ćemo uspeti da vam obezbedimo mirno, prijatno leto bez iritantnih zvukova i još gorih uboda.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac