Pre samog izbora sigurnosnih vrata, logično je predhodno doneti odluku o kupovini istih. A da biste doneli odluku, neophodno je realno sagledati situaciju, shvatiti šta Vam nude obična, a šta sigurnosna ulazna vrata, šta gubite, a šta dobijate. Pre svega potrebno je biti svestan činjenice da živimo u vremenu, kada kradljivci ne biraju na koja vrata će „pokucati“, nego gledaju koja će lakše i brže savladati. Preko svesti da su Vam sigurnosna vrata neophodna, stižete i do same odluke.

Kada se odlučite za kupovinu sigurnosnih vrata, postavlja se pitanje koja sigurnosna vrata odabrati. Evo nekih pitanja koja će Vas dovesti do krajnjeg odgovora.

1. Koji stepen sigurnosti želite postići?

Iako ovo pitanje može da zvuči krajnje nelogično, jer želite da postignete najbolju moguću zaštitu, upravo ono će vas navesti na činjenicu da veliku pažnju treba da posvetite ključnim delovima sigurnosnih vrata. Drugim rečima, birajte sigurnosna vrata sa kvalitetnim, čvrstim čeličnim šarkama, koja kada su vrata zatvorena sprečavaju podizanje krila pajserom. Birajte kvalitetne sigurnosne brave sa cilindrom, kasa brave ili kombinaciju obe, birajte brave sa više tačaka i više pravaca zaključavanja.

2. Koja je namena prostora za koji kupujete sigurnosna vrata?

Ovde se konkretno misli da li birate ulazna vrata za stambeni ili poslovni prostor.

Za stambeni prostor najčešće se biraju vrata koja po evropskom standardu EN 1627 pripadaju trećoj kategoriji. Za obijanje ovih vrata potreban je jak alat koji proizvodi dosta buke, iskusna osoba i minimum akcije 20minuta. U prevodu ova vrata će veoma retko biti meta kradljivaca. Kod stambenih objekata potrebno je napraviti i razliku između sigurnosnih ulaznih vrata za stan ili za kuću. Sigurnosna vrata za stan, pored zaštitne funkcije, poželjno je da imaju dobru zvučnu izolaciju. Te je dobro birati vrata sa ispunom od kartonskog saća ili ekstrudirane iverice. Sa druge strane ulazna vrata za kuće više su izložena atmosferskim prilikama, kiša, led, vetar, sunce, te je neophodno birati vrata koja su otpornija na ove prilike (drvena, aluminijumska, kvalitetan PVC), kao i vrata sa ispunom od staklene vune, koja predstavljaju dobru toplotnu izolaciju.

Ukoliko je u pitanju izbor sigurnosnih vrata za poslovni prostor, što opet zavisi od vrste posla, preporuka je izabrati vrata četvrte, pete ili šeste klase. Pa tako za kancelarije sa dosta tehničke opreme dobro je izabrati petu klasu, dok za visoko rizične objekte, apoteke, zlatare, banke – šestu klasu sigurnosnih vrata, kao najviši oblik zaštite.

3. Gde se nalazi prostor?

Pored namene, veoma je bitno gde se kuća, stan ili poslovni prostor nalaze. Pod ovim se podrazumeva da li su u gradskoj sredini, pored liftova, većih saobraćajnica gde je velika buka i gde značajnu ulogu ima i dobra zvučna izolacija. Sa druge strane, u kom klimatskom predelu se nalazi prostor, da li ima više sunca, vetra, snega, odnosno akcenat je na termičkoj izolaciji. Zaključak je, svesti izbor na modele sa boljim ispunom krila vrata i jakim dihtunzima, odnosno kvalitetnijim sastavom.

4. Estetski momenat da ili ne?

Zahvaljujući velikoj ponudi, danas na tržištu postoji veliki broj modela savršenog dizajna. Naime, za svaki prostor moguće je pronaći adekvatna vrata koja se uklapajuu celinu, bez narušavanja izgleda kuće, hodnika u zgradama i sl. Birajte vrata koja će zadovoljiti vašu, a isto tako i estetiku okoline kojoj pripadate, izbor na tržištu vam to omogućava.

Na kraju, ukoliko bismo u jednoj rečenici pokušali da damo odgovor na pitanje sa početka teksta, on bi bio veoma jednostavan – birajte vrata koja vama rade posao, odnosno ona koja će zadovoljiti vaše potrebe i iza kojih ćete se osećati mirni, sigurni i srećni.

Kako vam se čini ovaj tekst? Da li je bio od koristi? Da li biste nešto dodali ili oduzeli? Pišite nam šta biste voleli da dodatno obradimo na temu sigurnosnih vrata. Pitajte slobodno i budite sigurni da ćemo se potruditi da damo odgovore na sva vaša pitanja.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac