DRVO ALUMINIJUM PROZORI I VRATA

Prozori u svakom objektu čine veoma važan element funkcionalne i estetske prirode. Gotovo 50% ukupne energije nekog objekta gubi se preko prozora, što nameće činjenicu o važnosti sagledavanja kvalitetnog izbora stolarije. U predhodnim tekstovima naglasili smo prednosti i značaj drvo aluminijum stolarije u odnosu na druge vrste stolarije. Dobar spoj materijala i maksimalno korišćenje njihovih osobina, čvrstoće aluminijuma i značajne prirodne izolacije drveta, učiniće da ova vrsta stolarije bude jedna od najtraženijih na tržištu u nekom narednom periodu.

Pored ova dva osnovna elementa, kao kod svake stolarije, sastavni i bitan deo čine stakla i okovi. Kako su stakla najosetljiviji deo prozora, preko kojih se upravo gubi najveći deo energije, veliku pažnju treba posvetiti izboru prozora sa kvalitetnim izo staklima. Najbolja kombinacija sa drvo aluminijum osnovom jeste ustakljivanje climaquard staklima. Osnovna karakteristika ovih stakala je neverovatna toplotna izolacija. Obično izostaklo propušta oko 80% energije, dok climaquard 42%, što potvrđuje veliku energetsku uštedu izborom climaguard stakla.

Da bi sve u jednom prozoru funcionisalo kako treba, okovi imaju presudnu ulogu. Dovoljna čvrstina koja obezbeđuje normalno funkcionisanje profila i stakla, sigurnost prilikom korišćenja i dugotrajnost, u velikoj meri zavisi i od okova stolarije. U drvo aluminijum stolariji okovi su veoma bitni, jer je drvo samo po sebi teško i neophodno je obezbediti kvalitetne i čvrste okove. Stoga prilikom izbora ove vrste stolarije, nužno je raspitati se koja vrsta okova je ugrađena. Izborom kvalitetnog okova, moguće je obezbediti bolje dihtovanje i dodatno zaključavanje prozora i vrata čime se povećava njihova sigurnosna funkcija.

U zavisnosti od potrebe, kao i širine prostora u koji se ugrađuju, danas se na tržištu nalaze prozori i vrata standardnih dimenzija.

1. Fiksni prozori – nemaju mogućnost otvaranja. Kod njih je veoma bitno postaviti ih tako da su lako dostupni sa obe strane, kako bi održavanje(pranje) bilo što lakše.

2. Zaokretno – otklopni prozori:

• Jednokrilni zaokretno otklopni prozori – prozor se otvara na levu ili desnu stranu minimum za 90 stepeni, dok se delimično otvara i po gornjoj vertikali. Ovi prozori se izrađuju od 60cm do maksimalnih 120cm ugradne širine,

• Klasični dvokrilni prozor – kombinacija jednog zaokretno otklopnog krila i jednog zaokretnog. Izrađuju se sa maksimalnom širinom do 160cm,

• Trokrilni, četvorokrilni prozori čine kombinaciju jednokrilnih i dvokrilnih zaokretno otklopnih prozora.

3. Klizno otklopni prozori – sastoji se od pokretnog krila koje se otvara klizanjem i jednog fiksnog dela. U zavisnosti od toga da li se klizni deo otvara u levu ili desnu stranu, ovi prozori mogu biti levi ili desni.

4. Otklopni ili prozori na kip – otvaranje se vrši delimično po gornjoj horizontali, odnosno poznatije kao otvaranje na kip.

Pored prozora ovi najčešće korišćeni sistemi se koriste i za izradu i funkcionisanje drvo aluminijum vrata. Sa druge strane, prema potrebi postoji mogućnost izrade drvo aluminijum prozora i vrata vanstandardnih dimenzija.

Drvo aluminijum stolarija i pored svoje visoke cene, kao njene glavne mane, sve češće i sve više se koristi na našem tržištu. Veliki značaj ogleda se u dobroj izolaciji(zvučnoj i termičkoj), što utiče i na energetsku uštedu, ekonomsku isplativost i sa druge strane, ova stolarija ima značajnu estetsku funkciju, budući da se lako uklapa u svaki prostor i doprinosi lepšem, udobnijem i kvalitetnijem boravku. Danas postoji veliki izbor boja unutrašnjeg drvenog i spoljašnjeg aluminijumskog dela, što opet ide u korist sve većeg korišćenja ove vrste stolarije.

Koju stolariju vi imate u svom prostoru? Da li ste razmišljali o drvo aluminijum stolariji? Da li biste se ikada odlučili za nju? Šta je, po vama, mana ove vrste stolarije? Pišite nam i podelite sa nama vaša zapažanja i stavove povodom ove posebne vrste stolarije.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac