Kao što smo u većini naših tekstova pisali, energenti su postali ograničeni, veoma skupi i predstavljaju veliku stavku u svakom budžetu. Stoga, kako stoje stvari moraćemo generalno da se pozabavimo uštedom energije kako bismo opstali.

Ušteda energije u velikoj meri zavisi od izolacije prostora u kome se nalazimo. U arhitekturi velike površine obuhvataju prozori koji su upravo veliki gubitnici energije.

Danas, velika pažnja usmerena je na njihovo usavršavanje. Kao dobar odnos cene i kvaliteta pokazali su se PVC prozori i vrata, koji u velikoj meri rešavaju pitanje uštede energije i povećanja komfora života. Sa sigurnošću možemo reći da će PVC stolarija i dalje biti proizvod koji rešava ova pitanja.

A zašto je to tako? Proizvođači PVC stolarije, kao i proizvođači njenih delova ( stakla, okovi,..) veliku pažnju posvećuju usavršavanju stolarije i stvaranju što boljih i ekonomičnijih komponenti.

Jedan od proizvoda koji se pokazao kao veliki izolator jeste Clima Guard Solar Glass, izolaciono staklo poznatog proizvođača stakla Guardian. Ovo staklo, za razliku od običnog stakla, presvučeno je tankim izolacionim filmom koje mu daje bolje osnovne karakteristike:

• 66% propušta svetlost,
• Toplotna provodljivost Ug je 1,1 W/m2K,
• 42% propušta sunčevu energiju

ZAŠTO JE CLIMA GUARD STAKLO DOBRO?

1. Štedi energiju

Toplotna provodljivost Ug, niža je u odnosu na evropske standarde i predstavlja odličan izolator. U toku zime, prozori sa ovim staklom, sprečavaju odliv tople energije van objekta, što utiče i na smanjenje troškova zagrevanja.

Sa druge strane, u toku leta, kada je velika količina toplote usmerena na prozore, Clima Guard propušta svega 42% sunčeve toplote. Ako navedemo da obična stakla propuštaju 80% toplote, jasna je prednost Clima Guard-a. Manja količina toplote u prostoriji, ujedno znači i manju potrošnju električne energije od strane klima uređaja.

2. Povećava komfor

Iako propušta manje od pola sunčeve toplote, Clima Guard propušta 66% svetla, čime omogućava život u svetlom, prijatnom prostoru.

3. Zaštita klime na globalnom nivou

Kako doprinosi manjoj eksploataciji energetskih goriva i smanjenju oslobađanja CO2 prilikom sagorevanja goriva, Clima Guard sprečava globalno zagrevanje, doprinosi zaštiti klime i očuvanju životne sredine.

Guardian, ne samo da je proizveo ovo staklo, nego veliku pažnju posvećuje i njegovom usavršavanju. Praćenjem klime u različitim delovima sveta, Guardian u zavisnosti od regiona u koji namerava da plasira ovo staklo, poboljšava osobine samog stakla.

Šta to znači? Klimatski uslovi ne samo da nisu isti u Americi i Evropi, nego se razlikuju i u okviru samih kontinenata. Stoga Guardian, u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova, povećava ili smanjuje prohodnost svetla, sunčeve toplote, a sve u cilju uštede energije i povećanja udobnosti života.

Na osnovu predhodnih činjenica, zaključujemo da je Clima Guard staklo poželjno u stolariji svakog doma, te imajte na umu ovo saznanje prilikom izbora PVC stolarije.

Da li ste čuli za Clima Guard Solar staklo? Da li znate nekoga ko ima iskustva sa ovim staklom? Da li biste se vi odlučili za stolariju koja ga sadrži u sebi? Pišite nam šta vas interesuje u vezi ove teme. Prosledite nam vaša pitanja i nedoumice, biće nam drago da vam pomognemo u uštedi energije i povećanju udobnosti svakodnevnog života.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac