ZIMSKA TERASA ILI NOVA PROSTORIJA

Prilikom kupovine stana, pored same lokacije, novogradnje, spratnosti, blizine gradskih linija, jedna od čestih i veoma bitnih stavki je i da li stan ima terasu. Složićete se da je zaista kompletan ugođaj kada u svom prostoru imate prostor gde možete popiti kafu ili jednostavno se opustiti na svežem vazduhu. Istina veoma često isti taj prostor, usled nedostatka prostora, zna da bude pretvoren u prostor za sušenje veša ili ostavu. Sa koje god da strane posmatrate značaj i postojanje terase je neprikosnoven.

Međutim, poslednjih godina iz različitih potreba aktuelan je trend zastakljivanja terasa. Zašto se ljudi najčešće odlučuju za ovaj korak? Iz više razloga:

• Korišćenje terase i u hladnijem delu godine,
• Ušteda energije i bolja izolacija zimi,
• Potreba za još jednom stambenom prostorijom…

KAKO SE VRŠI ZASTAKLJIVANJE

U zavisnosti šta želite postići zastakljivanjem terasa, postoje različiti načini zastakljivanja.
• Ugradnjom aluminijumskih profila bez termo prekida,
• Ugradnjom aluminijumskih profila sa termo prekidom od pvc profila,
• Ugradnjom pvc profila,
• Ugradnjom kliznog sistema

Ukoliko je cilj cele priče koristiti terasu i van sezone, kao najparktičnije rešenje pokazali su se klizni sistemi. Sistem se sastoji od dva horizontalna profila, gde je gornji profil nosač stakla, a donji vođica po kojoj klize stakleni paneli. Svaki panel na sebi ima 4 ležaja pomoću kojih se paneli pomeraju. Sistem funkcioniše tako što se stakleni paneli ređaju jedni pored drugih i na taj način zatvaraju terasu. Prilikom otvaranja svi paneli se pomeraju u jednu stranu, naležu jedni na druge i terasa dobija izgled kakav je imala pre zastakljivanja. Budući da nema vertikalnih profila, pogled sa terase je identičan i leti i zimi, što je prednost u odnosu na druge profilne oblike zastakljivanja. Ovako postavljeni stakleni paneli lako su dostupni te nema problema prilikom njihovog održavanja. Ukoliko na ovakav način zastaklite terasu, obezbedićete sebi mirniji ambijent za čak 29db manjom količinom buke. Međutim, ovaj sistem zbog lošijeg dihtovanja, nije pogodan kada od terase želite da napravite dodatnu prostoriju.

Da bi se terasa pretvorila u stambenu prostoriju veliku pažnju treba obratiti na toplotnu izolaciju. Kao najbolje rešenje pokazalo se zastakljivanje pomoću PVC stolarije. Za razliku od aluminijumske stolarije, PVC stolarija ima bolju izolaciju, čime i bolje rešava izolaciju nove prostorije uz niže početno ulaganje. Preporuka je da se koriste višekomorni PVC profili ispunjeni troslojnim termopan staklom, dok širina krila ne treba da bude veće od 80cm, kako bi okovi mogli obezbediti dugotrajan i siguran rad. Ovim načinom zastakljivanja terase, dobićete novu prostoriju, sa dobro zvučnom i termičkom izolacijom.

KORISTI OD ZASTAKLJIVANJA TERASA

• Mogućnost korišćenja terase i u hladnijem delu godine,
• Zaštita od buke, visokih i niskih temperatura, prašine, atmosferskih padavina,
• Dobijanje stambene prostorije više ,
• Povećanje vrednosti stambenog objekta,
• Proširivanje komercijalnog prostora u slučaju kafića i restorana.

ŠTA URADITI PRE POČETKA ZASTAKLJIVANJA TERASE

Prilikom zastakljivanja terase i njenog pretvaranja u novu stambenu prostoriju, može se pojaviti problem već sa prvom zimom. Zbog slabije izolacije terase u odnosu na stambeni deo, a usled velike zaptivenosti od strane PVC stolarije, može se pojaviti vlaga. Da bi se taj problem rešio, neophodno je dodatno izolovati spoljašnji zid terase. Što nas dovodi do bitne stavke koju treba rešiti na samom početku, a pre samog postupka zastakljivanja.

Bilo kakav proces na spoljašnjoj strani fasade zgrade, koji utiče na menjanje njenog prvobitnog izgleda, smatra se rekonstrukcijom objekta i zahteva odgovarajuću građevinsku dozvolu. Svesni ste da možete započeti proces bez odgovarajućeg odobrenja, ali tada rizikujete da imate problem i platite kaznu.

Da biste znali da li se nešto smatra renoviranjem (što je načešće u slučaju sa kliznim sistemima, jer ne narušavaju izgled zgrade) ili je u pitanju rekonstrukcija, neophodno je predhodno porazgovarati sa nadležnim lokalnim organima i zatražiti odobrenje za rad.

Zastakljivanje terasa je u službi povećanja komfora i uživanje u stambenom prostoru, koji na ovaj način dobija i na svojoj tržišnoj vrednosti.
Da li vi okviru svog stambenog prostora imate terasu? Kakv značaj ona ima za vas? Da li biste ste se vi odlučili za zimsku terasu ili novu prostoriju? Pišite nam sve što vas intersuje u vezi zastakljivanja terasa, stojimo vam na usluzi.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac