PVC STOLARIJA I PROMENA BOJE, DA ILI NE

Primena i značaj PVC stolarije je sve šira na domaćem i svetskom tržištu. Smatra se da čak 80% ukupne stolarije čini upravo PVC stolarija. Ukoliko je njena zastupljenost merilo zadovoljstva kupaca, onda slobodno možemo reći da je PVC stolarija trenutno najbolji izbor za svaki stambeni i poslovni prostor.

U tekstu 5 RAZLOGA ZAŠTO IZABRATI PVC STOLARIJU naveli smo šta su osnovne prednosti ove stolarije u odnosu na druge opcije, gde je između ostalog naglašen i njen estetski momenat. PVC stolarija se najčešće isporučuje i koristi u standardnoj beloj boji, koja je univerzalna i najbolje se uklapa u svaki enterijer i eksterijer.

Ali šta se dešava vremenom, kada odlučite da promenite enterijer? Da li ćete morati svaki novi unutrašnji izgled da kombinujete sa vašom belom PVC stolarijom. Ukoliko ste esteta, to vam predstavlja bitan detalj u vašem životnom prostoru, te se postavlja pitanje da li je vremenom moguće i kako promeniti boju postojeće PVC stolarije?

Moguće je. PVC stolarija može da se prefarba, ali je to zahtevan i ozbiljan proces. A, evo i zašto. Da bi se PVC stolarija farbala, neophodno ju je predhodno pripremiti za taj proces. Kako svaki materijal i tečnost imaju svoju površinsku energiju, isti je slučaj i sa PVC-om. PVC ima energiju koja je manja od energije vode, zbog koje voda ne može da se zadrži na PVC materijalu i klizi sa te površine. Da bi se povećala površinska energija PVC stolarije, neophodno ju je prvo išmirglati sitnom šmirglom, a potom natopiti i obrisati acetonom, koji će skinuti površinski sloj voska. Upravo taj vosak je glavni razlog zboge čega voda klizi sa PVC stolarije. Naneseni aceton nagriza površinski sloj stolarije i pravi pore u koje se uvlači i zadržava farba kojom se tretira PVC stolarija. Za farbanje se koriste specijalne farbe namenjene isključivo za PVC stolariju. Same farbe imaju nižu površinsku energiju i bez problema prianjaju na PVC stolariju. Da bi efekat bio bolji farba se nanosi u više navrata, čime se garantuje duži vek trajanja boje.

Iako možda zvuči jednostavno, ovaj proces je veoma ozbiljan. Korišćenjem acetona mora se voditi računa da se ne pretera i ošteti sama stolarija ili eventualno da ne dođe u kontakt sa izvorima toplote, jer je po svojoj prirodi, aceton, veoma zapaljiv. Sa druge strane, ovaj proces zahteva i korišćenje specijalnih PVC boja, što zahteva ulaganje određenih finansijska sredstava.

Koje rešenje izabrati? Ukoliko već niste neki veliki ljubitelj bele boje, na startu prilikom kupovine PVC stolarije, bolje je izabrati stolariju u boji. Postoji široka paleta boja, od nijansi koje imitiraju izgled drveta do nesvakidašnjih jarkih crvenih, zelenih i drugih boja. U suštini, cena takve stolarije na startu je skuplja u odnosu na belu boju, ali i to je u svakom slučaju bolje i sigurnije nego naknadno menjanje bele boja.

Ukoliko već želite da nešto menjate u svom enterijeru, krenite od boje zidova, zavesa, venecijanera ili nekih sitnijih detalja. Upravo to su momenti kada sami možete da napravite kombinaciju koja vam najviše odgovara, a istovremeno možete da iskažete i svoju kreativnost.

Da li vi imate PVC stolariju? Koje je boje? Da li ste, ukoliko je u pitanju bela boja imali ideju za promenom? Pišite nam. Podelite sa nama vaša pitanja, nedoumice, iskustva i sugestije povodom PVC stolarije i njenog uklapanja u enterijer. Zajedničkim snagama pokušajmo da unesemo malo boje za sve one koji bi nešto želeli da promene u svojoj sredini.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac