BALKONSKA PVC VRATA

Savremena arhitektura poznata je po upotrebi staklenih panela u svojoj gradnji. Ukoliko bi se malo osvrnuli oko sebe primetili bismo da gotovo svaka zgrada ima velike površine pod staklom, bilo da su to čitavi spratovi tzv. staklene fasade, panoramski liftovi ili zastakljene terase i balkoni u stambenim zgradama. Konstantan razvoj u tehnologiji proizvodnje stakla i stvaranju različitih izolacionih profila, koji uspešno odolevaju termičkim i zvučnim izazovima omogućilo je ovu široku primenu stakla u modernoj arhitekturi.

Dok je u poslovnoj arhitekturi najviše zastupljena aluminijum stolarija, u stambenim objektima, najčešće se ugrađuje PVC stolarija. U PVC stolariji pored prozora, veoma značajnu ulogu imaju balkonska vrata. Balkonska vrata nisu obična vrata. To su vrata koja razdvajaju od buke, toplote, hladnoće, neželjenih gostiju, a povezuju sa prirodom i okolinom u kojoj boravite. Koliko puta smo čuli kako su prozori i pogled kroz njih bili inspiracija mnogim umetnicima. Danas se to isto može reći za balkonska vrata. Ne samo da imaju svoj estetski momenat, balkonska vrata u velikoj meri oplemenjuju svaki stambeni prostor, zbog čega su omiljena u gotovo svakoj porodici ili su predmet želje svih onih koji ih nemaju.

U zavisnosti od načina otvaranja, kao i kod PVC prozora, postoji i više vrsta PVC balkonskih vrata:

Okretno nagibna – mogu biti jednokrilna i dvokrilna vrata, gde se kombinuje okretno i otvaranje na kip, kao i dvokrilna sa središnjim stupom, gde se oba krila mogu otvarati i otklopno i na kip. Ova vrsta vrata najčešće se koristi u stambenim objektima

Klizna vrata koriste šinu preko koje klizi pokretni deo vrata, odnosno vrata se kliznim putem otvaraju i zatvaraju. Za razliku od okretno nagibnih vrata, gde je otvaranje prema unutrašnjosti prostorije ili prema spoljašnjem delu, klizna vrata u velikoj meri štede prostor. Sa druge strane ova balkonska vrata koriste specifičan okov koji ne dozvoljava upotrebu dihtung guma, čime imaju slabiju termičku i zvučnu izolaciju. Iz navedenih razloga, ova vrata se najčešće koriste za unutrašnje pregrađivanje prostora, štede prostora, a nije potrebna veća zvučna ili termička izolacija

Podizno klizna vrata, predstavljaju odlično rešenje za dobro dihtovanje i ušteda prostora. Najčešće se koriste za zastaklivanje terasa, balkona i bašti kafića,

• Harmo klizna vrata omogućavaju klizno otvaranje i međusobno preklapanje krila vrata. U zavisnosti od širine prostora u koji se ugrađuju, ova vrata se rade sa 3,4,5,6, ili 7 krila. Zbog dobre izolacije i uštede prostora idealna su za zastakljivanje većih površina, kao i u uslovima kada je neophodno potpuno otvaranje prostora, kao što je to najčešće slučaj sa ugostiteljskim objektima.

Kako smo u dosadašnjim tekstovima istakli značaj i prednosti PVC stolarije, nameće se zaključak da balkonska PVC vrata imaju višestruki značaj.

• Estetika – moderan dizajn i komfor svakodnevice,
• Funkcionalnost – proširenje prostora,
• Efikasnost – ušteda energije, zvučna i termička izolacija.
• Dugotrajnost – sigurno rešenje na duge staze.

Generalno gledano, izborom PVC balkonskih vrata ostvaruje se dobit u pogledu kvalitetnijeg, zdravijeg i ekonomski isplativijeg življenja.

KOJA BALKONSKA VRATA ODABRATI

1. Birajte vrata sa kvalitetnim, proverenim nemačkim profilima, sa 5 ili 6 komora koje će pružiti dobru izolaciju,

2. Kako su napravljena od velikih staklenih površna, odlučite se za balkonska vrata koja imaju visoko izolaciona stakla proverenih proizvođača, kako biste imali adekvatnu zvučnu i termičku izolaciju,

3. Okovi su osnova svake stolarije. Dovoljno izdržljivi okovi, garantuju sigurno i dugotrajno korišćenje, dok sistemi zabravljivanja sigurnu zaštitu od neželjenih gostiju i provala.

Kakav je slučaj kod vas, da li imate ugrađenu PVC stolariju i balkonska vrata? Ukoliko da, kako ste zadovoljni? Ukoliko ne, da li biste, ako vam to prostor dozvoljava, menjali svoj enterijer ugradnjom PVC balkonskih vrata? Pišite nam vaša iskustva, zapažanja, savete i predloge, biće nam drago da ih objavimo u cilju širenja informacija svima koji razmišljaju o ugradnji. Sa druge strane, ukoliko imate nekih nedoumica, pitajte nas, biće nam zadovoljstvo da svoje znanje podelimo sa vama.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac