PVC STOLARIJA I NJENO ODRŽAVANJE

Izborom i ugradnjom odgovarajuće stolarije podrazumeva se da smo se predhodno dobro upoznali sa osnovnim karakteristikama, odnosno njenim prednostima i manama. U predhodnim tekstovima opisali smo zašto je PVC stolarija zahvalna i zašto bi bilo dobro izabrati je za svoj prostor. Jedna od bitnih stavki u korist PVC stolarije jeste njeno lako održavanje. Međutim, šta se podrazumeva pod lakim održavanjem ukazaće vam sledeći redovi.

Održavanje PVC stolarije podrazumeva čišćenje pvc profila, stakla, dihtunga i okova same stolarije.

PVC profili, kako im samo ime i kaže, napravljeni su od polivinil hlorida, odnosno plastike, te je veoma bitno pažljivo ih čistiti. Nakon ugradnje PVC stolarije, prvo što treba da se uradi jeste skinuti samolepljive trake, kojim su PVC profili izlepljeni, kako bi se zaštitili prilikom transporta. Ukoliko trake ostavite zalepljene duže od mesec dana, one se mogu sasušiti i teško skidati sa samih profila, a nije isključeno da prilikom skidanja nastanu oštećenja i fleke. Pranje samih profila vrši se mekim krpama i čistom vodom. Međutim, ukoliko postoje masne fleke dopustljivo je dodati i malo deterdženta za sudove. Upotreba grubih krpa, oštrih predmeta (žica i noževa), kao i grubih abrazivnih sredstava i nagrizajuće hemije strogo je zabranjeno. Nakon pranja profila bitno je ne sušiti ih suvim tkaninama, jer će se na taj način profil naelektrisati i nakupiti nove čestice prašine i druge prljavštine.

Stakla PVC stolarije održavaju se vodom, sa eventualnim dodavanjem manjih količina tečnosti za pranje prozora. U tom slučaju bitno je paziti da se ta tečnost ne spira na PVC profil, jer mogu nastati žute fleke na PVC profilu.

Koliko su okovi bitni za funkcionisanje same stolarije ovde smo objasnili, stoga zaključujemo da je njihovo održavanje veoma bitno. Čišćenje prašine i podmazivanje okova jednom godišnje ili po potrebi su osnova njihovog održavanja. Pored okova, dihtung gume su bitan element svakog prozora. Brisanjem mekom krpom i običnom vodom rešićete se nakupljene prašine, a glicerinskom kremom zaštitićete ih od pucanja i sačuvati njihovu savitljivost i obezbediti dobro dihtovanje prozora.

U odnosu na drvenu stolariju koju je neophodno redovno šmirglati i farbati, PVC stolarija je veoma zahvalna u pogledu održavanja. Međutim, lako održavanje ne podrazumeva neodržavanje, nego jednostavan način čišćenja uz usvajanje predloženih saveta.

Da bi se što lakše uklopila u sve stambene i poslovne prostore PVC stolarije se pored standardne bele boje, distribuira i u širokoj paleti drugih boja. Međutim, još uvek je najzastupljenija bela PVC stolarija. Upravo ova činjenica potvrđuje da pravilnim održavanjem, PVC stolarija dugo vremena može da zadrži svoj prvobitni izgled.

Kako vi održavate vašu PVC stolariju? Kakva su vam iskustva? Da li imate neki savet koji biste podelili sa nama i drugim korisnicima? Pišite nam svoje predloge, kao i pitanja oko eventualnih nejasnoća u vezi sa održavanjem PVC stolarije.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac