OKAPNICE I PODPROZORSKE DASKE

Više puta u životu, sigurno ste bili u prilici da na neko naizgled trivijalno pitanje ne znate odgovor, dok sa druge strane neke komplikovanije stvari ili sitnice prospete kao „iz rukava“. U našem dosadašnjem radu sa klijentima primetili smo, da veoma često, ljudi mešaju pojmove dodatne opreme vezano za PVC stolariju. Stoga, u ovom tekstu pozabavićemo se šta su osnovni elementi PVC stolarije, a šta dodatni.

Ako krenemo od početka, svi PVC prozori ili vrata imaju elemente koji čine njihovu osnovu. Osnovni delovi su: PVC profil, staklo, okovi. Istina okovi se često navode kao dodatna oprema iz razloga što svaki proizvođač dodatno ugrađuje okove proizvođača koji se samo bave proizvodnjom okova, te vi ukoliko postoji više raspoloživih okova možete birati onaj koji vama odgovara. Upravo iz tog razloga, okovi se smatraju jednim delom dodatnom opremom.

Ono što je veoma bitno naglasiti jeste da dodatna oprema nije bitna za osnovno funkcionisanje PVC prozora i vrata, ali da u velikoj meri utiče na poboljšanje nekih njihovih osobina.

Pored roletni, venecijanera, komarnika, dodatnu opremu PVC stolarije i svih drugih vrsta stolarija, čine okapnice i podprozorske daske.

OKAPNICE su tzv. simsovi koji se montiraju sa spoljašnje strane prozora odnosno fasadu objekta. Njihova osnovna svrha ogleda se u zaštiti spoljašnjeg zida i fasade od slivanja vode i taloženja vlage sa prozora, naročito prilikom kiše, snega i leda. Iako mogu biti od PVC materijala, okapnice su najčešće napravljene od aluminijuma, koji je čvrši i otporniji na udare leda, a i različitim bojama, estetski se uklapa u sve fasade.

Prilikom ugradnje okapnica bitno ih je ugraditi pod određenim uglom kako bi se voda nesmetano spirala sa okna. Takođe, neophodno ih je postaviti minimum 2cm od površine zida ukoliko je urađena kompletna izolacija, odnosno i više ukoliko nisu urađeni završni radovi na objektu.

PODPROZORSKE DASKE ili klupice imaju istu funkciju kao i okapnice. Razlika je što se klupice ugrađuju sa unutrašnje strane prozora. Osnovna funkcija je: zaštita špalete prozora od zimske vlage i zaštite zida i boje od oštećenja. Pored zaštitne funkcije, klupice u velikoj meri imaju i svoju dekorativnu funkciju. Najčešće se na njima postavljaju saksije sa cvećem ili neki dekorativni predmeti.

Podprozorske daske su izrađene od zahvalnog PVC materijala. Mogu biti različite dubine, u zavisnosti od dubine samog prozora i same linije objekta.

Na osnovu svega možemo zaključiti da su okapnice i podprozorske daske dodatna oprema koju ne morate pod obavezno ugraditi, ali da je njihova funkcija neminovna.

Kada donesemo odluku da zamenimo potojeću stolariju, radimo to iz potrebe i želje da sebi obezbedimo kvalitetnu stolariju koja će nam služiti dugi niz godina, koja će smanjiti troškove zagrevanja i hlađenja, kao i poboljšanje uslova života. Pored želje da obezbedimo proizvod koji će služiti svrsi, bitno nam je da isti i lepo izgleda. Dodatna oprema upravo zaokružuje celu priču oko dobro donete odluke i izabranog proizvoda, odnosno stolarije u ovom slučaju.

Prilikom kupovine, dobro obratite pažnju koja je cena samog prozora i koji kvalitet profila, stakla i okova dobijate, a potom birajte i kvalitetnu dodatnu opremu. Uvek pre kupovine, preporučujemo dobru i pažljivu procenu, šta je to što vam rešava problem i potrebu i šta je tzv. najbolja kupovina. Birajte kvalitet , koji će vam se vremenom isplatiti.

Da li ste ovim tekstom saznali nešto više o okapnicama i klupicama? Da li je za vas kvalitet priroritet ili kupujete po sistemu povoljnije ponude? Ukoliko želite, podelite sa nama vaše iskustvo ili neku nedoumicu vezano za dodatnu ili osnovnu opremu PVC stolarije. Budite sigurni da ćemo se potruditi da podelimo vaše ili sopstvene informacije i savete.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac