KAKO IZABRATI KVALITETAN PVC PROFIL

U tekstu 5 razloga zašto izabrati pvc stolariju , kao što sam naslov i kaže naveli smo razloge i značaj PVC stolarije u svakodnevnom životu. Takođe, naveli smo činjenicu da se na tržištu nalaze PVC prozori i vrata različitog kvaliteta i cene. Ukoliko se odlučimo za kupovinu nekog proizvoda, sasvim je logično da želimo da za svoj novac želimo da dobijemo najbolji mogući proizvod koji „radi posao“.

U moru ponuda, postavlja se pitanje kako izabrati najbolju, odnosno najkvalitetniju PVC stolariju. Šta treba da znate? Osnovne stvari koje utiču na kvalitet PVC stolarije su: vrsta PVC profila i proizvođač, okov, staklo, usluge firme(garancija, servis, montaža).
U narednim redovima navodimo Vam na šta sve treba obratiti pažnju kada je u pitanju PVC profil. Pod PVC profilom podrazumeva se okvir i krilo prozora ili vrata.

TEŽINA PROFILA

Kako je PVC stolarija napravljena od plastike, koja je po svojoj prirodi lak materijal, težina samog profila govori o količini plastike koja je upotrebljena za njegovu proizvodnju. Teži profili daju veću sigurnost, otpornost i duži vek trajanja.

ŠIRINA PROFILA
Svaki profil ima vertikalne prostore, tzv. vazdušne komore, koje su međusobno odvojene plastičnim pregradama. Upravo zahvaljujući vazdušnim komorama, PVC profili doprinose dobroj termičkoj i zvučnoj izolaciji, kao i uštedi energije i smanjivanje troškova energenata. Da biste znali koliko neki profil ima komora dovoljno je izbrojati te prostore od unutrašnje ka spoljašnjoj strani profila, ili obrnuto, potpuno je svejedno. Danas se po kvalitetu ističu nemački profili koji najčešće imaju 5 komora, širine 70-76mm, kao i 6 komora širine 83-88mm.

Da li veći broj komora, znači i veći kvalitet profila? Ne, ukoliko broj komora ne prati i širinu profila. Primera radi, danas se na našem tržištu mogu pronaći turski PVC profili koji imaju 5, 6, 7, pa čak i 8 komora, sa širinom od 5, 6, 7 cm. Realno, nemačkom petokomornom profilu, turski 8 komorni ne može da parira, iz razloga što je tanji i što će sama efikanost prozora i njegova funkcija izolacije biti manja.

METALNO OJAČANJE

Da bi se pojačala izdržljivost PVC profila i sigurnost da će moći da nosi lakša ili teža stakla, veliku ulogu imaju čelični ojačivači koji oblažu centralnu komoru profila. Dve bitne stvari vezano za njih su: da ih profil ima i da debljina ojačivača bude od 1,5 do 2mm (koja je za svaku preporuku), dok sve ispod tih vrednosti se ne preporučuje.

Budući da se ojačivači ne vide golim okom, a stoje u specifikaciji proizvoda, često se dešava da proizvođači oblažu samo deo komore, a ne celu, čime štede na materijalu, a naplate vam po redovnoj ceni. Neprofesionalni proizvođači koji polaze od činjenice da za par godina neće raditi i neće imati nikakvu odgovornost u svoje profile uopšte i ne stavljaju čelične ojačivače.

DEBLJINA SPOLJNJIH ZIDOVA

Prema evropskim standardima, po ovom kriterijumu, svi profili se dele u tri klase:
A klasa- debljina vidljivih strana mora biti 2,8mm ili više, dok je nevidljivih minimum 2,5mm ili više;
B klasa – vidljive strane minimum2,5mm , nevidljive minimum 2mm;
C klasa – vrednosti ispod B klase.

Imajući ovo u vidu uvek birajte profile A, eventualno B klase. Što su spoljnji zidovi deblji, lakše ćete prišrafiti prozorska okna i biti sigurni u jačinu same pvc stolarije. Praksa je pokazala da dobri profili imaju širinu oko 3mm i daju sigurnost upotrebe, kao i duži vek trajanja.

Sa druge strane, isto tako se veoma često dešava da su profili debljine svega 1,9mm. Posledice upotrebe takvih profila se vide nakon jedne do dve sezone(nakon letnjih izimskih temperaturnih promena) kada stolarija počinje da se krivi, prozori nedihtuju, krila kače. Još veći problem u tim situacijama je što ništa ne možete da uradite da popravite situaciju.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, slobodni smo da potvrdimo da su nemački profili najbolji na tržištu. Razlog je jednostavan. Nemci su rigorzni po pitanju zadovoljavanja visokih standarda u proizvodnji u svim proizvodnim sektorima. Takav je slučaj i sa pvc profilima. Nijedan pvc profil neće izaći na tržište, a da se predhodno nisu ispunili svi propisani standardi. Upravo iz tog razloga na našem tržištu, svaki drugi proizvod se naziva nemačkim, a da mu je stvarno mesto proizvodnje u Kini.

Kako da budete sigurni da je proizvod zaista nemačkog kvaliteta? Informišite se o karakteristikama, specifičnostima nemačkih robnih marki koje sami možete primetiti bez da pitate prodavca. Jedna od takvih specifičnosti proizilazi iz činjenice da Nemci imaju zakonsku obavezu da koriste deo reciklirane pvc mase. Ta masa, budući da je sive boje koristi se za pravljenje komora u profilima. Ukoliko vidite da su komore sive boje, budite sigurni da se radi o pvc profilima nemačkih marki.

Na kraju ostaje nam samo da se složimo sa onom narodnom „Nismo dovoljno bogati da bismo kupovali jeftine stvari.“ Stoga, vodite računa o pvc profilima i samim proizvođačima. Birajte profesionalce sa dugogodišnim iskustvom, profesionalce koji imaju svoje prodajne salone, gde uvek možete dobiti korisne informacije i gde posao zaključujete „licem u lice“, a ne preko mobilnog telefona i na neviđeno.

Ukoliko imate nekih pitanja budite slobodni da nas kontaktirate, a ukoliko imate imate neke savete koji su vama značili prilikom izbora, budite još slobodniji da ih podelite sa nama.

Za Talaris, autor teksta Snežana Trtica Graovac