ZAŠTITA PO PRINCIPU JEDNOG KLJUČA

Svako od nas bar jednom se našao u situaciji da ne može da pronađe ključ od ulaznih vrata, garaže ili poštanskog sandučića. Situacija, dovoljna da vas izbaci iz koloseka. Dok prebirate po torbi, glavi ili ne daj bože, kontejneru, sebi dajete čvrsto obećanje da se više nećete naći u sličnoj situaciji. Do prve sledeće prilike. Nemojte biti strogi prema sebi. Nakon napornog dana, a pogotovo, ako imate više različitih ključeva, normalno je da bar jedan zagubite u nekom od pregrada ili džepova.

Kako bi sebi pomogli, neki od nas su uvezali sve te ključeve i ključiće u jedan bunt, kojim, ukoliko bismo nekoga slučajno udarili, taj nesrećnik, u najmanju ruku bi mogao da završi u Urgentnom centru. To je jedan od scenarija. Drugi je da, bez obzira na akustiku koju taj svežanj proizvodi kada nam ispadne, isti možemo da zagubimo ili ako smo baš toliki baksuzi i izgubimo. Neki od nas su te svežnjeve ponovo razdvojili, a neki, hrabriji, ostali na nivou bunta. I dokle smo stigli? Ukoliko nastavite saa čitanjem, stićićemo do rešenja.

Deceniju unazad u svetu, velika pažnja posvećuje se izgrađivanju i unapređenju sistema adekvatne zaštite, kako bi se smanjila stopa nasilja, obijanja i provaljivanja stambenih i poslovnih objekata. U celom tom sistemu proizvođači kvalitetnih sigurnosnih brava, posvetili su se i razvoju sistema master zaključavanja ili sistemu jednog ključa. Naime, kako bi se pojednostavio sistem zaključavanja, kao i unapredio sistem zaštite i poverljivosti podataka, posebno u poslovnim objektima, pristupilo se razvoju ovog sistema. O čemu se zapravo radi?

Suština ovih sistema ogleda se u pravljenju jednog ključa, kojim se može otvarati više različitih vrata i sistema uz visok stepen zaštite. U zavisnosti od namene i vrste objekta, postoje više različitih sistema jednog ključa.

U dosadašnjoj praksi poznati su sledeći sistemi:

SISTEM RAZLIČITIH KLJUČEVA – ili poznatiji kao sistem bunta ključeva, koji je još uvek najviše zastupljen na našim prostorima. Ovaj sistem podrazumeva da svaki ključ otvara samo jednu bravu ili cilindar. U prevodu sve svoje nosite sa sobom.

SISTEM JEDNOG KLJUČA – koji podrazumeva da jedan isti ključ može otvoriti više različitih brava. Pa tako imamo ključ koji otvara kapiju, ulazna vrata od kuće, garažu, poštansko sanduče, vikendicu i sl. Ovaj sistem je najviše našao primenu u privatnim kućama.

ZAJEDNIČKI ULAZNI SISTEM – najrasprostranjeniji je u stambenim zgradama. Putem jednog ključa svaki stanovnik otključava : ulazna vrata, biciklanu ili druge zajedničke prostorije, kao i sopstveni stan. Upotrebom ovog sistema, obezbeđena je privatnost svakog stambenog prostora, bez mogućnosti da se otvori tuđ stan.

SISTEM GLAVNOG KLJUČA – karakterističan za mala preduzeća ili komercijalne objekte. Svaka pojedinačna prostorija ima svoj ključ koji otvara samo tu prostoriju. Primer soba u vrtićima. MASTER ključ otvara svaku prostoriju u objektu. Na primeru vrtića, master ključ otvara svaku sobu, zajedničke prostorije, ambulantu, kancelariju direktora, itd. Ovaj ključ ima direktor, obezbeđenje i služba održavanja.

SISTEM GRAND MASTER KLJUČA – karakterističan je za velike organizacije i preduzeća. Primera radi, u hotelima svaka soba ima svoj ključ, kojim gost može otključati samo svoju sobu i nijednu drugu prostoriju. Recepcija poseduje GLAVNI ključ kojim može otvoriti bilo koju sobu u hotelu, hodnik na određenom spratu ili ostavu. Svaka celina ima svoj glavni ključ, dok direktor poseduje GRAND MASTER ključ kojim može otvoriti bilo koju prostoriju u hotelu. Ovaj sistem prati hijerarhiju u ustanovi, gde osoba na višem položaju ima veću dostupnost prostorijama. Ovo je veoma bitno jer se podiže nivo bezbednosti u samom objektu. Drugim rečima, po ključu koji posedujete možete proceniti vaš trenutni položaj u datoj ustanovi.

Kako živimo u eri moderne tehnologije i pametnih uređaja, imamo sve veću i širu primenu elektronike u sistemima zaštite. Zaključavanje i otključavanje pomoću mobilnih telefona, otiska prsta ili skeniranja zenica polako uzimaju maha i na našem tržištu. Kako je takav sistem prilično zahtevan više pažnje posvetićemo mu u narednim tekstovima.

Da li ste čuli za sistem jednog ključa? Da li ste imali prilike da ga koristite u svom objektu ili na poslu? Pišite nam, kakva su vaša iskustva, koje su prednosti ili mane ovog sistema. Ukoliko imate nekih pitanja povodom ovog teksta ili sigurnosnih vrata, javite se, sigurno imamo ključ za vaše nedoumice i probleme.

Za Talaris, Snežana Trtica Graovac